Κερδίζουν έδαφος οι βιοδιασπώμενες συσκευασίες

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Οι 100% βιοδιασπώμενες συσκευασίες τροφίμων αποτελούν μία πραγματικότητα εδώ και κάποια χρόνια, αλλά με εξαιρετικά μικρή διείσδυση στην βιομηχανία και εν τέλει στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ-μάρκετ.

Το κόστος τους είναι υψηλότερο σε σχέση με τις συμβατικές συσκευασίες, αλλά τα «πράσινα» και οικολογικά χαρακτηριστικά τους είναι απαράμιλλα.

Όμως η βιομηχανία φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα εισέλθει, έστω σταδιακά, σε μία λογική ενσωμάτωσης των βιοδιασπώμενων συσκευασιών στην γραμμή παραγωγής της, παρά μόνο εάν υπάρξουν σχετικές μεταβολές ιδιαίτερα στο

επίπεδο της κοινοτικής νομοθεσίας.

Οι πρόσφατοι νέοι κανόνες της ΕΕ για τα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης, προκειμένου να μειωθούν τα θαλάσσια απορρίμματα, δείχνει τον δρόμο που απαιτείται να ακολουθηθεί, έτσι ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον.Η βιομηχανία υλικών συσκευασίας, δουλεύει ερευνητικά πάνω σε διάφορα νέα υλικά συσκευασίας, φυσικά και βιοδιασπώμενα, τα οποία θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα συνθετικά πολυμερή, που ως και σήμερα χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων.

Μια τέτοια λύση για βιοδιασπώμενες συσκευασίες μπορεί να δώσει το άμυλο, φθηνή πρώτη ύλη, άφθονη στη φύση και ανανεώσιμη. Μάλιστα, το συγκεκριμένο φυσικό πολυμερές, εάν τύχει επεξεργασίας μαζί με λιπαρά οξέα, αποκτά τις ιδιότητες που απαιτούνται για συσκευασίες μίας μεγάλης ποικιλίας στερεών τροφίμων.

Με χρηματοδότηση της ΕΕ, ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας (INRA) της Γαλλίας δημιούργησαν τη συσκευασία EcoBioCap που παράγεται από απορρίμματα της βιομηχανίας γεωργικών προϊόντων διατροφής. Είναι 100% ασφαλής, 100% βιοδιασπώμενη, διατηρεί τα αλλοιώσιμα τρόφιμα και δεν έχει σχεδόν καμία επίπτωση στο περιβάλλον.

Πρόκειται για επιτυχία από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η συσκευασία EcoBioCap σύντομα θα είναι διαθέσιμη στην ευρωπαϊκή βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής, καθώς πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά από το 2020.

Πριν από λίγες ημέρες, η γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης διείσδυσης στην παραγωγή πιο οικολογικών συσκευασιών.

Σε σχετική εκδήλωση στην Λάρισα παρουσίασε το πρώτο Ελληνικό βιο-παραγόμενο μπουκάλι χυμών, το οποίο η εταιρεία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί εντός του προσεχούς τριμήνου. Πρόκειται για φιάλη που θα χρησιμοποιηθεί αρχικά στους χυμούς, η οποία αποτελείται σε ποσοστό 30% από βιομάζα φυτικών υλών και αποτελεί μια ελπιδοφόρα επιστημονική εξέλιξη στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα