Καβάλα: 5 εκατ. ευρώ για την α' φάση αξιοποίησης του γεωθερμικού Ακροποτάμου

Μία ιδιαιτέρως σημαντική ημερίδα την οποία συνδιοργάνωσαν ο δήμος Παγγαίου και η ΔΕΥΑ Παγγαίου, με βασικό της θέμα την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στον Ακροπόταμο, την οποία αναλαμβάνει η ΔΕΥΑ Παγγαίου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

Όπως μεταδίδει το proininews.gr, πριν από ένα μήνα ελήφθη στην Αθήνα η απόφαση με την οποία το Δημόσιο εμπιστεύεται το γεωθερμικό

πεδίο του Ακροποτάμου στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της ΔΕΥΑΠ. Οι μελέτες είναι υπό εκπόνηση.

Στόχος της ημερίδας ήταν να προβληθούν οι επιχειρηματικές και άλλες ευκαιρίες που θα προκύψουν αμέσως μετά την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Όπως ειπώθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής ημερίδας, η ΔΕΥΑΠ και ο δήμος Παγγαίου επιθυμούσαν να παρουσιάσουν τις δυνατότητες εκμετάλλευσης και να τονώσουν το ενδιαφέρον που έτσι κι αλλιώς υπάρχει. Ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τον αγροτικό και τον τουριστικό κλάδο.

Τις επόμενες ημέρες εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΠ θα βρεθούν στην Αθήνα προκειμένου να συνυπογράψουν τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, μέσω της οποίας θα αναλάβουν τη διαχείριση του γεωθερμικού πεδίου στον Ακροπόταμο. Οι οριστικές μελέτες του έργου εκπονούνται και η περιφέρεια ΑΜΘ έχει υποσχεθεί να χρηματοδοτήσει και τις δύο φάσεις του έργου.

Η πρώτη φάση που είναι πιο ώριμη, προϋπολογίζεται περίπου στα πέντε εκατομμύρια ευρώ, προβλέποντας χρήσεις τηλεθέρμανσης, βιοτεχνικής κλπ. Κοντολογίς, η διαχειριστική αρχή μέσω του νέου ΕΣΠΑ είναι έτοιμη ν’ ανοίξει το μέτρο και η ΔΕΥΑΠ θα είναι έτοιμη να καταθέσει την πρότασή της. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το πρώτο μέρος των εργασιών στο γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου αναμένεται να αρχίσουν έπειτα από δύο περίπου χρόνια.

Την ημερίδα παρακολούθησε η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, η οποία λίγο νωρίτερα επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Ελευθερούπολης.

Keywords
Τυχαία Θέματα