Ιδιαίτερα απειλητική η κλιματική αλλαγή για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο

«Στην περιοχή μας η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται με τρόπο ιδιαίτερα απειλητικό και τα πρώτα δείγματα των επιπτώσεων είναι ήδη ορατά: ακραία καιρικά φαινόμενα (πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες), αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και μείωση της βροχόπτωσης. Πρόκειται για φαινόμενο, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης». Στη διάλεξη με τίτλο «Κλιματική αλλαγή στη ΝΑ Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή: Προκλήσεις και Λύσεις», η Ιωάννα Παναγιώτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσκεκλημένη ομιλήτρια στον 3ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου,
θα επικεντρωθεί στην ανάλυση του φαινομένου, στις προκλήσεις για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και στην οικολογική, οικονομική και κοινωνική διάσταση του προβλήματος.

Η Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου συνδιοργανώνεται για τρίτο συναπτό έτος από το ΑΠΚΥ, το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος. Η διάλεξη της Επιτρόπου Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, με ώρα έναρξης τις 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα).

H Ιωάννα Παναγιώτου είναι Βιολόγος, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Marketing από το Mediterranean Institute of Management. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος της Κεντρικής και Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών από το 1996 μέχρι σήμερα. Τον Μάρτιο του 2009 εξελέγη Γενική Γραμματέας του Κινήματος και τέσσερα χρόνια αργότερα διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα μετά από τον επαναδιορισμό της τον Μάρτιο του 2018. Από το 1986 μέχρι το 2013 διαχειριζόταν τη δική της βιοκαλλιέργεια αμπελώνων, την πρώτη στην Κύπρο, από την οποία παρήχθη το πρώτο βιολογικό κυπριακό κρασί. Η Ι. Παναγιώτου έχει δώσει πληθώρα διαλέξεων και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε έντυπα και επιστημονικά περιοδικά για την πράσινη ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών, τον εναλλακτικό τουρισμό, την παραγωγή και προώθηση βιολογικών και τοπικών προϊόντων, την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, την κυκλική οικονομία, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Είναι μέλος της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου, του Συνδέσμου Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, καθώς και πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα