Η Greenagenda στο Παρίσι: Ένας ΧΥΤΑ που παράγει ενέργεια (φωτο+vid)

Αποστολή στο Παρίσι: Νίκος Αβουκάτος

Σε απόσταση περίπου 45 λεπτών από το Παρίσι, στο Οise, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Aνάκτορο του Chantilly και γύρω από ένα όμορφο δάσος, από το 1976 υπάρχει ένας μεγάλος ΧΥΤΑ. Σε μια αρκετά μεγάλη έκταση απορρίπτονται σκουπίδια, προερχόμενα από κέντρα διαλογής αποβλήτων: ογκώδη, ξύλα, υλικά κατεδαφίσεων καθώς και ληγμένα τρόφιμα από καταστήματα, αλλά και από λαϊκές αγορές.

Το εργοστάσιο ανάκτησης βιοαερίου Saint-Maximin της

SUEZ δέχεται 200.000 τόνους απορριμάτων ετησίως από το Παρίσι. Η τεχνική και οικονομική υποστήριξη του έργου ανήκει στην ADEME. Από το βιοαέριο, λοιπόν, που επανακτάται μπορούν να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες 2.000 νοικοκυριών.

Στον ΧΥΤΑ καταλήγουν στερεά, μη επικίνδυνα, βιομηχανικά απόβλητα. Πώς αυτό διασφαλίζεται; Στην είσοδο της εγκατάστασης υπάρχουν αισθητήρες που ελέγχουν την πιθανότητα υπάρξης επικίνδυνων αποβλήτων.

Μετά τη ζύγιση του φορτίου, οι οδηγοί των απορριμματοφόρων αδειάζουν τα σκουπίδια. Αυτά τα νέα απόβλητα, κάθε βράδυ, σκεπάζονται με χώμα.

Τα απόβλητα, μετά από τη διαλογή που γίνεται, καταλήγουν στον χώρο όπου λειτουργεί από τον περασμένο άνοιξη, με τη χρήση της τεχνολογίας WAGA BOX, το εργοστάσιο παράγεται καθαρό βιομεθάνιο σε ποσοστό 98%.

Στον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ απασχολούνται 7 εργαζόμενοι. Υπάρχουν 126 γεωτρήσεις-πηγάδια σε βάθος 25-30 μέτρων, ανά 50 μέτρα το κάθε πηγάδι. Η έκταση είναι 70 στρέμματα.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση μπορεί να διαθέτει βιοαέριο για τα επόμενα 15 χρόνια και η παραγωγή του ξεκινά κάθε 3 χρόνια από δύο μονάδες αξιοποίησης.

Η μια από τις δύο μονάδες παράγει καθαρό βιοαέριο που διοχετεύεται στο δίκτυο φυσικού αερίου ενώ από την άλλη παράγεται χαμηλότερη ποιότητας αέριο που τροφοδοτεί με ενέργεια το δίκτυο ηλεκτρισμού.

Ήδη, ένα σημαντικό τμήμα του ΧΥΤΑ έχει αποκατασταθεί και το φυσικό τοπίο επανήλθε. Σήμερα γίνεται επέκταση του Χώρου, προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα