Γιατί κολλάει το έργο εντοπισμού της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται το ζήτημα εκκίνησης των απαραίτητων δειγματοληψιών για τον εντοπισμό της πηγής της δυσοσμίας στην περιοχή του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, από την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου ελέγχου ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αιτία είναι η πολύμηνη καθυστέρηση στην έγκριση της χρηματοδότησης της πρώτης δόσης, ύψους 30.000 ευρώ από το συνολικό ποσό των 84.000 ευρώ, που θα καλύψει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα

με πληροφορίες, από τον περασμένο Ιούλιο στάλθηκαν στην πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα απαραίτητα έγγραφα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ωστόσο το θέμα δεν προχώρησε με ταχείς ρυθμούς. Μάλιστα, πριν από μια εβδομάδα, έγινε η αντικατάσταση της παρέδρου και, όπως πληροφορείται η Greenagenda.gr, έχει συγκεντρωθεί, πλέον, μεγάλος αριθμός ενταλμάτων πληρωμών.

Ως γνωστόν για το θέμα της δυσοσμίας έχει υπάρξει παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη εξαιτίας των σοβαρών καταγγελιών από τους κατοίκους. Μάλιστα, ο Συνήγορος έχει ζητήσει να μάθει αν έχουν ξεκινήσει οι μετρήσεις και εάν όχι, να δοθούν εξηγήσεις γιατί δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Με το πρώτο μέρος των χρημάτων θα καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος του έργου που αφορά τη συλλογή των δειγμάτων, τον απαιτούμενο εξοπλισμό (αυτόματες αντλίες), τις αμοιβές προσωπικού και άλλα λειτουργικά έξοδα της διαδικασίας.

Κατά τον Σεπτέμβριο, όπως έγραψε η Greenagenda.gr, από το ΑΠΘ έγιναν ορισμένες δοκιμαστικές δειγματοληψίες, οικονομικοί λόγοι όμως δεν επέτρεψαν να συνεχιστούν από το εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης του Πανεπιστημίου.

«Η συγκεκριμένη δαπάνη δεν είναι δυνατόν να περιμένει και άλλο διότι αφορά τη δημόσια υγεία», σημείωσε η υπεύθυνη του εργαστηρίου, καθηγήτρια Κωνσταντινή Σαμαρά.

Σύμφωνα με την ίδια, ήδη τα ΕΛΠΕ τήρησαν την υπόσχεσή τους με τη δωρεά του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για εργαστηριακές μετρήσεις των δύσοσμων ενώσεων και ήδη έγινε η εκπαίδευση του προσωπικού.

«Έχουμε επανειλημμένως ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα στο συγκεκριμένο θέμα της έγκρισης της πρώτης δόσης, για λόγους δημόσιας υγείας», τόνισε, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα