Γαλλία: Ο ακτιβιστής Κον Μπεντίτ απέρριψε την πρόταση Μακρόν για το υπουργείο Οικολογίας

Η εμβληματική φυσιογνωμία του Μάη του '68, ο «Κόκκινος Ντάνι», είπε «όχι» στον Εμανουέλ Μακρόν όταν ο Γάλλος πρόεδρος του πρότεινε να καθίσει στην υπουργική καρέκλα του Νικολά Ουλό.

Αν και ο Γαλλογερμανός ακτιβιστής, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, είχε στηρίξει με θέρμη την προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν, επέλεξε να μην μπει στην κυβέρνηση.

«Ανασχηματισμός χωρίς τον Κον Μπετίτ», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» σχολιάζοντας την άρνηση του «Κόκκινου Ντάνι» να αναλάβει το τρίτο σημαντικότερο υπουργείο της γαλλικής κυβέρνησης: το

υπουργείο Οικολογίας.

Η παραίτηση του υπ' αριθμόν 3 υπουργού της κυβέρνησης Μακρόν, Νικολά Ουλό, την περασμένη εβδομάδα έφερε τα πάνω-κάτω στο Ελιζέ.

Εντός των επόμενων ωρών, ο Γάλλος πρόεδρος θα ανακοινώσει ανασχηματισμό -κι όχι μόνο τον διάδοχο του Γάλλου ακτιβιστή οικολόγου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν χρειάζεται επειγόντως «νέο αίμα» για να ενισχύσει τα ποσοστά του κόμματός του σε μία προσπάθεια να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι πάνω από οκτώ στους δέκα Γάλλους θεωρούν ότι η αποχώρηση του Νικολά Ιλό από το υπουργείο Οικολογίας είναι προς όφελός του, δεν είναι όμως καλή για τη χώρα.

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πρώην ευρωβουλευτής και αδιαμφισβήτητα η πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα του φοιτητικού κινήματος του Μάη του ’68, θα ήταν μία καλή επιλογή για τον Μακρόν που θέλει να κάνει «λίφτινγκ» στην κυβέρνησή του.

Ο Γερμανογάλλος πολιτικός δηλώνει πάνω απ΄όλα Ευρωπαίος. Ο εμβληματικός ηγέτης του Μάη του '68 και ιστορικό στέλεχος των Πρασίνων χθες το βράδυ στο γαλλικό δίκτυο «LCI» ότι «αποφασίσαμε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο να μην είμαι ο διάδοχος του Νικολά Ουλό».

«Λάβαμε από κοινού την απόφαση αυτή, λάβαμε υπόψη την προσωπικότητά μου, την ικανότητά μου να επηρεάσω τα πράγματα [...] ο Γάλλος πρόεδρος μου είπε: "Ακούστε, η επαφή μας βασίστηκε από την αρχή στην ελευθερία, αν γίνετε υπουργός, χάνετε την προσωπικότητά σας, δεν θα έχετε πλέον αυτή την ελευθερία, το θέλετε αυτό;"».

Και ο Κον Μπεντίτ συμφώνησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα