Εξαντλημένη πολική αρκούδα περιπλανιόταν για 700 χλμ ψάχνοντας μάταια για τροφή (vid)

Οι κάτοικοι ενός χωριού στην ανατολικότερη χερσόνησο της Ρωσίας, την Καμτσάκα, έμειναν άναυδοι από την εμφάνιση μιας πολικής αρκούδας στα μέρη τους, η οποία έψαχνε λεία εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό της περιβάλλον.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το εξαντλημένο ζώο από ό,τι φαίνεται ταξίδευε από την περιοχή Τσουκότκα προς το χωριό Τιλιτσίκι στην Καμτσάτκα, περίπου 700 χιλιόμετρα (434 μίλια) νοτιότερα.

Αρκετοί ακτιβιστές θεωρούν πως η πολική αρκούδα μάλλον έχασε την αίσθηση

προσανατολισμού, ενώ περιπλανιόταν πάνω σε παγονησίδα, δηλαδή κομμάτι πάγου που επέπλεε, σύμφωνα με τον Guardian.

«Λόγω της αλλαγής του κλίματος, η Αρκτική γίνεται όλο και πιο ζεστή και το περιβάλλον που είναι κατάλληλο για κυνήγι συρρικνώνεται διαρκώς», είπε ο Βλαντιμίρ Τσουπρόφ από τη Greenpeace.

«Ο πάγος υποχωρεί και οι πολικές αρκούδες αναζητούν νέους τρόπους επιβίωσης. Και ο ευκολότερος τρόπος για αυτούς είναι να έρθουν πιο κοντά στους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι του χωριού πρόσεξαν την πολική αρκούδα και τη φρόντισαν δίνοντάς της ψάρια, σύμφωνα με τον τοπικό τύπο.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο έδειξε ότι το ζώο τριγυρνούσε ανάμεσα στους ανθρώπους χωρίς να είναι επιθετικό.

Οι αρχές στην Καμτσάκα άρχισαν να ετοιμάζουν μια προσπάθεια διάσωσης νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με το σχέδιό τους, θα χρησιμοποιήσουν ηρεμιστικό για να υπνωτίσουν το ζώο και στη συνέχεια θα το μεταφέρουν στη Τσουκότκα με ελικόπτερο.

Η εξάρτηση των πολικών αρκούδων από τον πάγο της θάλασσας τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωσή του στερεί στα ζώα το συνηθισμένο θήραμά τους, που είναι οι φώκιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα