Ενεργειακή αποδοτικότητα: Μία «πράσινη» στρατηγική που κερδίζει έδαφος

Γνωρίζετε πόσο η ενεργειακή κατανάλωση στην κατοικία σας επηρεάζει περισσότερο ή λιγότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου και βέβαια τον λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνετε κάθε τόσο;

Με ποιον τρόπο ενημερώνεστε για το πόσο ενεργοβόρες είναι οι διάφορες συσκευές μέσα στο σπίτι σας;

Η ενεργειακή αποδοτικότητα, που αποτελεί μία καθαρά «πράσινη» έννοια, δεν είναι κάτι αφηρημένο και θολό.

Αντίθετα, έχει πολύ σαφές περιεχόμενο και προβλέπει

μία σειρά από πολύ προωθημένες τεχνολογικά λύσεις, όχι απαραίτητα ακριβές, προκειμένου από την ίδια ποσότητα παραγόμενης ενέργειας να προκύψει ίση ή ακόμη και μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Πολλές τεχνικές λύσεις είναι διαθέσιμες και επιτρέπουν την ανάληψη «ταχείας δράσης» προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η χρήση «έξυπνων» μετρητών ενέργειας είναι μία τέτοια περίπτωση, καθώς πολλοί καταναλωτές (και στην Ελλάδα), που πληρώνουν ανά τρίμηνο τον λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα απλά αλλάζοντας την «ενεργειακή συμπεριφορά» τους ή τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν.

Η πληροφόρηση για την κατανάλωση των συσκευών μέσα σε ένα σπίτι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που τις αξιοποιούμε και ήδη σε κάποιες χώρες συμβαίνει κάτι ανάλογο, έτσι ώστε τα νοικοκυριά να είναι σε θέση να συγκρίνουν τις ενεργειακές καταναλώσεις τους.

Η τεχνολογία προσφέρει ακόμη και εφαρμογές χαμηλού κόστους (που εγκαθίστανται και σε smartphones), οι οποίες παρέχουν τη δυνατότητα για αλλαγή του μοτίβου δράσης μας αναφορικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε κάποιες συσκευές με απώτερο σκοπό να αποφευχθούν οι δυσθεώρητοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι καταναλωτικές απαιτήσεις εστιάζουν κυρίως σε ψυγεία και κλιματιστικές συσκευές υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας.

Σε κάθε περίπτωση η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ένα κατακερματισμένο πεδίο, στο οποίο εμπλέκονται πολλοί εταίροι, μεταξύ των οποίων οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, διεθνείς οργανώσεις, ο χρηματοοικονομικός κλάδος και βέβαια η κοινωνία στο σύνολο της.

Αυτοί όλοι οι «κρίκοι» της αλυσίδας πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα, έτσι ώστε να λάβουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις, που συνδέονται με την υλοποίηση πολιτικών για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την επίτευξη σχετικών στόχων.

Ένα παράδειγμα μίας δράσης ενεργειακής αποδοτικότητας, που περιγράφει ανάγλυφα την πολυεπίπεδη θετική επίδραση της, αφορά στα κτήρια, στα οποία όταν υλοποιούνται «πράσινες» δράσεις (όπως το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον) δεν βελτιώνεται μόνο πχ η ποιότητα της εσωτερικής ατμόσφαιρας και του αέρα, αλλά προκύπτει και συρρίκνωση του λογαριασμού της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα δημιουργούνται και θέσεις εργασίας στον κλάδο των κατασκευών, των ανακαινίσεων, των συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού κτλ.

Greenagenda.gr newsroom

Keywords
Τυχαία Θέματα