Ενεργειακή αναβάθμιση και νέα «πράσινα» σούπερ-μάρκετ από τη Lidl με 40 εκατ. ευρώ

Χρηματοδότηση 40 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να παράσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στον γερμανικό όμιλο Schwarz, προκειμένου να προχωρήσει το πλάνο ανακατασκευής και ενεργειακής αναβάθμισης επιλεγμένων καταστημάτων Lidl στην ελληνική αγορά, καθώς και η δημιουργία «πράσινων» καταστημάτων από τη θυγατρική Lidl

Hellas.

H σχετική πρόταση αναμένεται να περάσει από το επόμενο διοικητικό συμβούλιο της EBRD την ερχόμενη εβδομάδα και όπως επισημαίνεται στο φάκελο της επένδυσης, το συνολικό κόστος του project αντιστοιχεί σε 330 εκατ. ευρώ.

«Σκοπός της χρηματοδότησης είναι να υποστηρίξει την ενεργειακή αναβάθμιση επιλεγμένων σούπερ-μάρκετ στην ελληνική αγορά καθώς επίσης και την κατασκευή τριών νέων «πράσινων» σημείων, στο πλαίσιο της προώθησης του concept των "πράσινων" καταστημάτων της Lidl και της ανάπτυξης των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών για την αποδοτικότητα των πόρων», αναφέρεται στην πρόταση.

Σύμφωνα με τα πλάνα του ομίλου Lidl σκοπός είναι όλα τα καταστήματα και οι αποθηκευτικοί χώροι στην Ελλάδα να λάβουν πιστοποίηση EDGE (Green Buildings) μέχρι το τέλος του 2019.

Η Lidl Ηellas θέλει να επενδύσει στην περιβαλλοντική διαχείριση και την αποδοτική χρήση των πόρων και πέραν των «πράσινων» καταστημάτων έχει θέσει ως στόχο και την καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων σε πλαστικά και τρόφιμα.

«Οι Έλληνες προμηθευτές αντιπροσωπεύουν το 60% των προμηθευτών της Lidl Hellas και στο πλαίσιο της στρατηγικής του ομίλου για τα πλαστικά απόβλητα (π.χ. με την ενθάρρυνση της μείωσης των απορριμμάτων συσκευασίας) αναμένεται να αναπτυχθούν λεπτομερή πρότυπα για τους προμηθευτές της εταιρείας», επισημαίνεται στον φάκελο για τη χρηματοδότηση του project.

Η αλυσίδα ήταν η πρώτη που κατάργησε την πλαστική σακούλα μιας χρήσης των 4 λεπτών, εξοικονομώντας έτσι 730 τόνους πλαστικού, το οποίο δεν προερχόταν από ανακυκλώσιμο υλικό. Επιπλέον κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2017 - 2018 αφαίρεσε πλαστικές υποσυσκευασίες από την κατηγορία των χαρτιών υγείας εξοικονομώντας έτσι 160 τόνους πλαστικού υλικού. Από το τέλος του επόμενου έτους, μάλιστα, η αλυσίδα σταματά την πώληση πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όπως καλαμάκια και ποτήρια μιας χρήσης, πιάτα μαχαιροπίρουνα και μπατονέτες για τα αφτιά με πλαστικό στέλεχος και στα 221 καταστήματά της.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Lidl για το 2018, οι επενδύσεις στα καταστήματα (ανακαινίσεις, καινούρια σημεία, επεκτάσεις, μεταφορές κ.τ.λ.) της αναμένεται να κυμανθούν σε επίπεδα άνω των 80 εκατ. ευρώ σε όλη την χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα