Εφαρμογές για Πράσινη και Έξυπνη Γεωργία κατ' οίκον (vids)

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η «έξυπνη γεωργία» που βασίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία και ενσωματώνει αειφόρα χαρακτηριστικά, επιτυγχάνοντας μεγάλη εξοικονόμηση νερού και άλλων στοιχείων, έχει βρει τη θέση της και μέσα στις κατοικίες.

Οι μικρές σε διαστάσεις οικιακές καλλιέργειες λαχανικών ή βοτάνων, που ελέγχονται και παρακολουθούνται από έξυπνες τεχνολογίες μέσω smartphones ή υπολογιστών, διαθέτουν εργαλεία παρακολούθησης του κήπου και των καλλιεργειών από απόσταση σε πραγματικό χρόνο.

Η παρακολούθηση έχει σχέση με μία ολοκληρωμένη και εξ αποστάσεως καταγραφή όλων των δεδομένων της καλλιέργειας, από την υγρασία και τη θερμοκρασία του εδάφους και του αέρα μέχρι και τη σύσταση του χώματος. Ακόμη, ανιχνεύονται πιθανές ασθένειες των φυτών μέχρι τα επίπεδα δραστηριότητας των εντόμων και των παρασίτων και όλες αυτές οι πληροφορίες απεικονίζονται στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου.

Από τις πιο προωθημένες λύσεις είναι το GreenIQ Smart Garden Hub, που συνδυάζει τεχνολογίες cloud και κινητής τηλεφωνίας για να επιτρέπει την έξυπνη διαχείριση της άρδευσης κήπων (με εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού έως και 50%), αλλά και τον προγραμματισμό φωτισμού από οπουδήποτε βρίσκεται ο χρήστης.

Μία τέτοιου είδους «έξυπνη καλλιέργεια» είναι και αυτή της ελληνικής εταιρείας CityCrop, η οποία έχει δημιουργήσει την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, που βασίζεται στην υδροπονία και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καλλιεργούν φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα όλο το χρόνο σε εσωτερικό χώρο (σπίτι, γραφείο, κ.ά.), σε συνδυασμό με mobile εφαρμογή.

Ιδρυτές της επιχείρησης είναι οι κ.κ. Χρήστος Ραφτογιάννης και Ευρυβιάδης Μακρίδης, ενώ η CityCrop συμμετείχε και στην 83η ΔΕΘ στο περίπτερο 12, όπου είχε αναπτυχθεί το θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα».

Η συσκευή CityCrop, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υδροπονίας, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να καλλιεργεί χωρίς φυτοφάρμακα, 3 φορές πιο γρήγορα, με 60% λιγότερο λίπασμα και έως 98% λιγότερη κατανάλωση νερού απ’ ό,τι θα χρησιμοποιούσε σε μια συμβατική καλλιέργεια.

Χάρις στο μοντέρνο και πρακτικό της σχεδιασμό η συσκευή τοποθετείται εύκολα σε όλους τους χώρους (από την κουζίνα μέχρι το σαλόνι) και απευθύνεται όχι μόνο σε ιδιώτες, αλλά και επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης, της διαμονής, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού, ακόμα και της εκπαίδευσης.

Η συσκευή συνδέεται με ένα λογισμικό στο οποίο έχει κανείς πρόσβαση μέσω του smartphone του (με mobile app).

Keywords
Τυχαία Θέματα