Διεπιστημονικό συνέδριο στην Πάτρα για τις «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη»

Οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στον πλανήτη είναι το βασικό θέμα Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Διακόσιοι διεθνούς κύρους

Καθηγητές και Ερευνητές από όλο τον κόσμο, καθώς και επίλεκτα μέλη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και Περιβάλλοντος, στοχεύουν, μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση, να προβάλλουν φλέγοντα ζητήματα που καταστρέφουν το Περιβάλλον και ταλαιπωρούν τον πλανήτη. Επίσης να προτείνουν τις πιο αποτελεσματικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, καθώς και διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής πρόληψης βασισμένης στις Ελληνικές ρίζες της Οικολογικής ηθικής.

«Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιο πρόβλημα που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ζωής πάνω του. Είναι, αν μη τι άλλο περίεργο, το τέλειο δημιούργημα της φύσης ο άνθρωπος, να αδυνατεί να συλλάβει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα, ακόμη και ηγέτες ισχυρών κρατών να εναντιώνονται στις όποιες λύσεις προσπαθεί να επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, υπηρετούντες κοντόφθαλμα οικονομικά συμφέροντα», τονίζει ο Πρόεδρος του συνεδρίου Ομότιμος Καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης.

Ο ίδιος επισημαίνει, ότι υπάρχουν κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίως που προσπαθούν να εντοπίσουν τις μυριάδες πηγές των βλαβών που πλήττουν τον πλανήτη. «Λοιπόν, κάποιοι απ' αυτούς τους επιστήμονες, μετέχουν σ΄ αυτό το συνέδριο, όχι απλά σαν φορείς σπουδαίων επιστημονικών γνώσεων, αλλά για να μεταφερθεί και από την Ελλάδα, το λυχνάρι της οικολογικής ηθικής, το μήνυμα της επιτακτικής ανάγκης χάραξης νέας πολιτικής. Το συγκεκριμένο συνέδριο, εκφράζει τις θέσεις του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και βεβαίως της Προέδρου του, Εθνικής Πρέσβεως της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και προέδρου του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ Κας Κατερίνας Παναγοπούλου,, η οποία ως χορηγός, το πρόσφερε κυριολεκτικά δωρεάν σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να παρακολουθήσει το συνέδριο».

Η αντιπρόεδρος του συνεδρίου Καθηγ. Πολυξένη -Νικολοπούλου-Σταμάτη Παθολογοανατόμος –Κυτταρολόγος που διδάσκει Περιβαλλοντική Παθολογική Ανατομία στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου επισημαίνει: «γεγονός είναι ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η γη υποφέρει εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η ραγδαία κλιματική αλλαγή, η εξαφάνιση ειδών, η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και η ρύπανση του νερού και του εδάφους, η λειψυδρία και η αποψίλωση των δασών αλλά και πυρηνική απειλή, έχουν υποκινήσει την ανησυχία και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας. Για το λόγο αυτό, απαιτείται, όχι μόνο η κατανόηση αυτών των φαινομένων, αλλά και η προσπάθεια εύρεσης λύσεων οι οποίες θα βασίζονται στη διεπιστημονική συνεργασία, πολιτικής και διαχείρισης τους. Οι ήπιες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευτές δεκαετίες δεν απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα, αφήνοντας ανοικτά τα μέτωπα μέχρι και σήμερα».

Ειδικότερα, στο συνέδριο θα εξεταστούν: Η Χημική Ρύπανση, η Ακτινοβολία, η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις τους στην υγεία, όπως ο καρκίνος, υπογονιμότητα και άλλες ασθένειες που οφείλονται στη επίδραση του περιβάλλοντος.

Επίσης, θα αποδειχθεί, από καθηγητές φιλοσοφίας, σύμφωνα με το Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου Καθηγητή Γιάννη Δελλή, ότι η περιβαλλοντική ηθική και η προστασία της φύσης, ξεκίνησε από τους προσωκρατικούς, οι οποίοι υπεστήριζαν ότι ο άνθρωπος δεν είναι διαφορετικός από τη φύση, αλλά ο ίδιος είναι φύση, είναι μέρος του όλου. Για την αρχαία Ελλάδα η καταστροφή της φύσης ήταν αδικία, αυθαιρεσία (Ύβρις) και πέρα από την όποια ανθρώπινη ποινή, η ίδια η φύση πίστευαν, ότι έπαιρνε την εκδίκηση της.

«Αν και πολλές από τις σημερινές απειλές είναι γνωστές στην επιστήμη εδώ και αρκετά χρόνια, η σύγχρονη πολιτική απάντηση είναι καθυστερημένη και ανεπαρκής. Συνεπώς, το συνέδριο αυτό, εξετάζει νέα μέσα αντιμετώπισης καίριων ζητημάτων. Ένας τρόπος να προσεγγίσουμε με προοδευτική σκέψη τα προβλήματα, προκύπτει από την πλούσια ελληνική φιλοσοφική εμπειρία, την «Πράσινη Οικονομία» και την Κυκλική Οικονομία που έχουν προστεθεί πρόσφατα στο πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος», επισημαίνει η κα. Σταμάτη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΑΠΡΕΠΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Το εκτόπισμα του συνεδρίου, εδράζεται στους επιστήμονες με παγκόσμιο κύρος που συμμετέχουν σ' αυτό. Ενδεικτικά, ο Nicholas Ashford (MIT, ΗΠΑ) ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας του βασικού εγχειριδίου για την αειφόρο ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με ειδικές αναφορές στη βιομηχανία και την τεχνολογία. Αναμένεται να πραγματευτεί το φάσμα των πολιτικών που παρέμειναν ανέγγιχτες μέχρι σήμερα. Ο Ernst von Weizsäcker είναι ένας Γερμανός, παγκοσμίου φήμης, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης. Η πρότασή του θα καλέσει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσουν μια προληπτική πολιτική σχετικά με την αλλαγή του κλίματος. Άλλοι σημαντικοί ομιλητές γύρω από το θέμα, είναι ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο Marco Martouzzi από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η Karen Bernstein (ΗΠΑ), η οποία θα μιλήσει, για το ζήτημα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης της φτώχειας και της μετανάστευσης

Επίσης, ο Andreas Gies (Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος), ο οποίος θα εξετάσει το πρόβλημα της δυσκολίας ελέγχου των χημικών ουσιών στο περιβάλλον και της αδυναμίας της Ε.Ε. να προφυλάξει τους πολίτες της. Τα σχόλιά του για την περιβαλλοντική υγεία θα αναλυθούν λεπτομερώς από τhν Devra Davis (ΗΠΑ), η οποία θα μιλήσει για την έρευνα της που σχετίζεται με τους δεσμούς ανάμεσα στον καρκίνο και την Περιβαλλοντική ρύπανση.

Για την εξάπλωση και την παράνομη χρήση του Αμιάντου στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και για την βλαπτική επίδραση της ανεξέλεγκτης χρήσης της Νανοτεχνολογίας θα μιλήσει η Καθ. Rahman Quamar ( Ινδία).Ο Καθηγητής και Πρύτανης Aseem Chauhan με δίκτυο 130 διεθνών Πανεπιστημίων, θα ανακοινώσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό και την διάθεση του να επενδύσει στη χώρα μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο συνέδριο σύμφωνα με την καθηγήτρια Πολυξένη Νικολοπούλου -Σταμάτη, θα προταθεί, η θεσμοθέτηση τιμητικού βραβείου Nobel , το οποίο θα απονέμεται ως ανώτατο βραβείο για επιστήμονες που αφιέρωσαν τη ζωή τους, σε εξέχοντα διεπιστημονικά επιτεύγματα σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Επίσης τη δημιουργία ενός μεταπτυχιακού και διδακτορικού εκπαιδευτικού διεθνούς δικτύου για την περιβαλλοντική υγεία, με την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα