Διασώθηκε η Μαρία, μία πράσινη χελώνα στην Κύπρο

Η «Μαρία», μία πράσινη χελώνα (Chelonia mydas), επέστρεψε πίσω στο φυσικό της περιβάλλον μετά από συστηματική θεραπεία που υπεβλήθη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου.

Πρόκειται για μια ενήλικη πράσινη χελώνα μεγάλου μεγέθους (92 cm μήκος x 76 cm πλάτος), η οποία ζυγίζει γύρω στα 87 κιλά. Η χελώνα είχε βρεθεί στη Λεμεσό και δεν μπορούσε να κολυμπήσει ή να καταδυθεί, ενώ εμφάνιζε παράσιτα τόσο

στο δέρμα της όσο και στο καβούκι της.

Στις 13 Αυγούστου 2018 είχε μεταφερθεί στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ), στο Μενεού της Λάρνακας, μέρος του οποίου λειτουργεί και ως Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών.

Μετά από συστηματική θεραπεία για πάνω από δύο μήνες, η χελώνα θεραπεύτηκε και, αφού εξετάστηκε για την ικανότητά της να κολυμπά, να καταδύεται και να τρέφεται μόνη της, μεταφέρθηκε σε παραλία στο Μενεού όπου και αφέθηκε ελεύθερη.

Σημειώνεται ότι το ΤΑΘΕ συμμετέχει στο Πρόγραμμα «LIFE EUROTURTLES», μαζί με άλλους 8 εταίρους, με σκοπό τη βελτίωση των μέτρων διαχείρισης και προστασίας των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών, της Caretta caretta και της Chelonia mydas, οι οποίες ωοτοκούν στην Κύπρο και ανήκουν στα είδη προς προστασία βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας περί Οικοτόπων 92/43/EOK.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα