Δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας και ασφάλειας στο Μάτι, διαβεβαιώνει ο Φάμελλος

Στα αποτελέσματα των μετρήσεων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ.

Ο κ. Φάμελλος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την πρώτη εβδομάδα της πυρκαγιάς, μαζί με το υπουργείο Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό στα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, τον κ. Φωτάκη, που έχει την ευθύνη του "Δημόκριτου", είναι στην περιοχή και υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα μετρήσεων.

Όπως

υπογράμμισε ο ίδιος, το πρόγραμμα αυτό "πιθανά στερείται της δημοσιότητας που έχουν ίσως άλλες ανακοινώσεις, χωρίς μετρήσεις όμως, αλλά κοιτάει την ουσία. Η ουσία είναι να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας και ασφάλειας για τους πολίτες στην περιοχή".

Αναφέρθηκε, δε, σε αναλύσεις για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που ανακοίνωσε χθες ο "Δημόκριτος", που "έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αιωρούμενα σωματίδια, αλλά και για τα επίπεδα αιθάλης, που δείχνουν ότι είμαστε χαμηλότερα από τις οριακές τιμές της νομοθεσίας -και αναφερόμαστε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία".

Σημείωσε ακόμα πως "έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές μετρήσεις δειγμάτων για την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, που δεν έχουν δείξει σε προκαταρκτικό επίπεδο συγκεντρώσεις πέραν του αναμενόμενου υποβάθρου που μετρήθηκαν και στην υπόλοιπη Αττική".

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, "έχουμε ήδη μετρήσεις από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, στη θάλασσα, όπου με την έκπλυση υπήρχε η πιθανότητα να συσσωρευθούν ή να μεταφερθούν ρύποι, όπου εκεί και όσον αφορά τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες [...] δεν έχουμε εντοπισμό μεσαίων ή υψηλών επιπέδων, έχουμε χαμηλών επιπέδων συγκεντρώσεις και δεν έχουμε και σε κανένα δείγμα οργανοχλωριωμένες ενώσεις".

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, συνεχίζονται οι μετρήσεις, "έχει ξεκινήσει ήδη μια δειγματοληψία και εδάφους και στάχτης και επικαθίσεων, όπου μπορούμε να βρούμε, και θα μετρήσουμε και βιολογικά δείγματα [...] για να δούμε αν έχουμε επιπτώσεις αντίστοιχες με αυτές που έχουμε σε περιοχές, όπου έχουμε ανεξέλεγκτη καύση χωματερών".

"Αυτό που είναι πιο σημαντικό", συνέχισε ο κ. Φάμελλος, "είναι ότι εμείς ξεκινήσαμε από την πρώτη εβδομάδα να κάνουμε διαχείριση και αποκομιδή των αποβλήτων της περιοχής, γιατί αν υπάρχει ένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι η μη ασφαλής διαχείριση πιθανών αποβλήτων, δηλαδή αν κάποιοι φτυαρίζουν υπολείμματα καμένων υλικών χωρίς μέτρα προφύλαξης ή αν αυτά παραμένουν και δεν απομακρύνονται".

"Αυτά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον κάποιους κινδύνους", σημείωσε ο κ. Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι, από την πλευρά της πρόληψης, έχει ήδη γίνει από το υπουργείο αποκομιδή εκατοντάδων αυτοκινήτων από την περιοχή, όπως και ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μαζί με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.

"Το έχουμε κάνει αυτό δωρεάν προς τους πολίτες και με συνεργεία που πηγαίνουν κατ' οίκον και κάνουν περισυλλογή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ πολλά συνεργεία ήδη κόβουν τα καμένα δέντρα και καθαρίζουν και τα ρέματα, αλλά και τις περιοχές κατοικίας για να μην υπάρχει ούτε θέμα υγείας αλλά ούτε και ασφάλειας από πλημμυρικό φαινόμενο και έχει ξεκινήσει ήδη και η κατεδάφιση κτηρίων αλλά και η συλλογή αμιάντου, που είναι το μόνο ίσως απόβλητο που μπορεί κάποιος να το είχε στο σπίτι του εξαιτίας παλαιότητας της κατασκευής και να του δημιουργήσει κάποιο κίνδυνο αν δεν το διαχειριστεί σωστά", τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα