«Χρυσά» τα κλιματιστικά του νέου «Εξοικονομώ»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Εκτός πραγματικότητας βρίσκονται και οι τιμές των κλιματιστικών, που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον, καθώς είναι έως και διπλάσιες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα στην αγορά.

Η Greenagenda.gr συνεχίζοντας την έρευνα στα επιμέρους σημεία του προγράμματος, που αναμένεται να επανεκκινήσει την Δευτέρα, διαπιστώνει πως έπειτα από τα κουφώματα PVC και οι τιμές των κλιματιστικών είναι υπερτιμημένες.

Αυτή η ανακολουθία σε σχέση πάντα με τον μέσο όρο της αγοράς δεν πολυνοιάζει τις επιχειρήσεις,

οι οποίες και θα καρπωθούν τα χρήματα του Εξοικονομώ.

Όμως οι δυνητικά ωφελούμενοι του προγράμματος σε όλη την χώρα θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότεροι, εάν οι τιμές ήταν πιο συμβατές με τα ισχύοντα στην αγορά.

Ειδικότερα, το τρέχον Εξοικονομώ σε αντίθεση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, δίνει τη δυνατότητα για επιχορήγηση αγοράς και εγκατάστασης έως και 3 κλιματιστικών συσκευών ψύξης-θέρμανσης ανά ωφελούμενο.

Μάλιστα, τα κλιματιστικά μπορούν να είναι των 9, 12 ή 14.000 και άνω BTU, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες μικρότερων ή μεγαλύτερων κατοικιών.

Η κρίσιμη αυτή προσθήκη μπήκε στο τρέχον πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον και αναγράφεται στον Οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος στην κατηγορία «Αναβάθμιση Συστήματος Θέρμανσης/Ψύξης».

Στις υποκατηγορίες των επιχορηγούμενων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται οι αντλίες θερμότητας αέρα – αέρα διαιρούμενου τύπου (split) για θέρμανση/ ψύξη χώρου, κοινώς τα κλιματιστικά, που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες με βάση την απόδοση τους (ψυκτική ισχύ split unit σε kW) και υφίσταται η υποσημείωση ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί η αγορά έως τριών συσκευών ανά αίτηση.

Η αγορά των κλιματιστικών προβλέπεται ότι θα αποτελέσει μία δημοφιλής επιλογή μεταξύ όσων θα θελήσουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα, καθώς οι συγκεκριμένες συσκευές καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες ψύξης και θέρμανσης, ενώ στις πιο σύγχρονες εκδοχές τους είναι και οικονομικές με κριτήριο την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα… περίεργα με τις τιμές των κλιματιστικών ξεκινούν από τα 9.000 BTU (P≤2.6), όπου το ανώτατο όριο επιλέξιμης δαπάνης είναι τα 850 ευρώ.

Με μία απλή περιήγηση στο ηλεκτρονικό κατάστημα της μεγαλύτερης αλυσίδας πώλησης ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα διαπιστώνεις ότι οι κορυφαίες μάρκες των κλιματιστικών στα 9.000 BTU πωλούνται μέχρι 500 ευρώ, ενώ υπάρχουν και πολλές συσκευές στα 400 και 450 ευρώ.

Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και στα 12.000 BTU (2.63.5), όπου το ανώτατο όριο επιλέξιμης δαπάνης είναι τα 2.000 ευρώ ανά μονάδα.

Οι λιανικές τιμές της αγοράς δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κορυφαίων κλιματιστικών συσκευών πχ των 18.000 BTU φτάνουν μέχρι τα 1.100 ευρώ.

Επί της ουσίας με τα 2.000 ευρώ του προγράμματος αγοράζεις δύο 18άρες συσκευές.

Παρεμπιπτόντως, την εγκατάσταση των καινούργιων κλιματιστικών πολλές εταιρείες την προσφέρουν, ούτως ή αλλιώς, δωρεάν…

Keywords
Τυχαία Θέματα