Χριστουγεννιάτικο φυσικό δένδρο: Πώς αξιοποιείται στο εξωτερικό μετά τις γιορτές (φωτο)

των Νίκου Αβουκάτου και Πασχάλη Μεντίζη

Τα δώρα ανοίχτηκαν, τα μπισκότα του Άη Βασίλη φαγώθηκαν, αλλά τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα... ξέμειναν. Μπορεί στη χώρα μας, μετά το τέλος των εορτών, να καταλήξουν εντελώς αναξιοποίητα μέσα ή έξω από τους κάδους απορριμμάτων, πριν πάρουν τον δρόμο για τους ΧΥΤΑ, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο σε πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης ή στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο.

Για παράδειγμα, στη Βιέννη, στη Στοχκόλμη αλλά και στο μακρινό Γούινιπεγκ του Καναδά, οι δήμοι ζητούν από τους

πολίτες που τιμούν το έθιμο με το χριστουγεννιάτικο δένδρο να μην το πετούν, αλλά να το αποθέτουν σε προκαθορισμένα σημεία συλλογής. Στις, δε, ΗΠΑ, τα δένδρα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς, παράξενους αλλά και πρωτότυπους, τρόπους.

Η Greenagenda.gr παρουσιάζει μερικά από αυτά τα επιτυχημένα παραδείγματα ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικων δένδρων:

Η δημοτική αρχή της Βιέννης, στην Αυστρία, κάθε χρόνο πριν από τα Χριστούγεννα, ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης και καλεί τους πολίτες να μην πετούν στην άκρη του δρόμου τα χριστουγεννιάτικα δένδρα τους, μετά τις γιορτές. Έτσι, οι Βιεννέζοι γνωρίζουν τα δεκάδες καθορισμένα σημεία συλλογής των δένδρων, τα οποία λειτουργούν έως τις 18 Ιανουαρίου. Κατόπιν, τα χριστουγεννιάτικα δένδρα θα μεταφερθούν σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας με όφελος του περιβάλλοντος αλλά και των πολιτών.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Γουίνιπεγκ, από τις 29 Δεκεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου υλοποιείται πρόγραμμα ανακύκλωσης αποκλειστικά για χριστουγεννιάτικα δένδρα. Κατά τη διάρκεια των 25 ετών εφαρμογής του προγράμματος, έχουν συγκεντρωθεί 360.000 δένδρα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1,5 τόνος υλικού δεν κατέληξε στον χώρο υγειονομικής ταφής του δήμου.

Άνδρας απορρίπτει φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο σε ειδικό σημείο ανακύκλωσής τους, στο Γουίνιπεγκ του Καναδά

Τα χριστουγεννιάτικα δένδρα «ζεσταίνουν» τους Σουηδούς

Στη Σουηδία, ως γνωστόν, τίποτα δεν πάει χαμένο και η επαναχρησιμοποίηση υλικών είναι διαδεδομένη εδώ και πολλές δεκαετίες. Η ανακύκλωση βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά και μάλιστα φθάνει ακόμη και το 100% σε πολλές περιπτώσεις.

Πριν την περίοδο των εορτών, κάθε χρόνο, ο δήμος της Στοκχόλμης υπενθυμίζει στους πολίτες να ανακυκλώσουν το φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο τους, το οποίο διακοσμούσε τις προηγούμενες ημέρες το σπίτι τους. Η ανακύκλωση σε κάποιο κοντινό ειδικό κέντρο συλλογής διαρκεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Η επιτυχημένη αυτή πρακτική ανακύκλωσης συμβάλει στην παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το χριστουγεννιάτικο δένδρο μετατρέπεται σε βιοκάρβουνο.

Από αντιδιαβρωτικό αμμολόφων έως τεχνητό περιβάλλον για ψάρια λιμνών

Στη Νέα Υόρκη, το φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο, μετά τη σχετική επεξεργασία, αξιοποιείται ως οργανικό λίπασμα.

Σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως στη Μασαχουσέτη, τα παλιά, πλέον, δένδρα χρησιμοποιούνται για να ανοικοδομηθούν και να υποστηριχθούν οι αμμόλοφοι των τοπικών παραλιών. Η ίδια τακτική υλοποιήθηκε και σε σημεία της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι, μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Σάντι, ο οποίος διέβρωσε έως και κατά περισσότερο από ενάμιση μέτρο το ύψος τους.

Χριστουγεννιάτικα δένδρα σε σειρά στην παραλία του Λονγκ Μπιτς, στη Νέα Υόρκη, το 2016, για την προστασία των αμμολόφων από την αποσάθρωση

Αλλού, πάλι, και συγκεκριμένα στο Κεντάκι, τα δένδρα αυτά απορρίπτονται στους βυθούς λιμνών, ώστε να δημιουργείται ένα τεχνητό περιβάλλον για τα ψάρια που διαβιούν σε αυτές. Αποτίθενται σε ξύλινες παλέτες, κατασκευές ιδανικές για το οικοσύστημα, ή απλώς βυθίζονται.

Στις λίμνες του Κεντάκι, τα χριστουγεννιάτικα έλατα μπορούν να αποτελέσουν για την ιχθυοπανίδα το νέο τους... σαλόνι

Παράλληλα, μπορούν να σταθούν σε εξωτερικούς χώρους ως αυτοσχέδια ενδιαιτήματα για πουλιά. Μία ακόμη έξυπνη αξιοποίησή τους είναι ο θρυμματισμός: το ροκανίδι τους μπορεί να υλοποιηθεί ως φυσικό υλικό για τη διαγράμμιση πεζοπορικών μονοπατιών.

Θρυμματισμός ελάτων στη Νέα Υόρκη

Φυσικά, τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα θα μπορούσαν να επαναφυτευθούν μετά το πέρας των εορτών, εάν, βεβαίως, κατά είχαν αγοραστεί με ανέπαφες τις ρίζες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα