Ασπροπάρης: Ο... punk γύπας νικητής του ευρωπαϊκού βραβείου Natura 2000

Μετά την Καλλιστώ, άλλη μία ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση βραβεύθηκε χθες στις Βρυξέλλες, στα φετινά Natura 2000 Awards. Ο λόγος για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία “Cross-border cooperation and networking” ("Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση") για το έργο LIFE

The Return of the Neophron, που αφορά τη διάσωση του απειλούμενου είδους του γύπα Ασπροπάρη.

«We are the Natura 2000 Award Winners! Ο punk γύπας ανακηρύχθηκε ΝΙΚΗΤΗΣ του βραβείου Natura 2000 στην κατηγορία "Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση", δίνοντας μεγάλη χαρά στην ομάδα του Προγράμματος LIFE The Return of the Neophron και σε όλα τα μέλη του δικτύου για την προστασία του Ασπροπάρη σε τρεις ηπείρους! #Natura2000», ήταν ένα πρώτο σχόλιο της οργάνωσης στα social media που διαχειρίζεται.

Ο Ασπροπάρης είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος και ο πληθυσμός του στα Βαλκάνια έχει υποστεί μείωση μεγαλύτερη από 80% κατά τα τελευταία 30 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει λιγότερα από 70 ζευγάρια. Ειδικότερα, στην Ελλάδα έχουν απομείνει μόλις 5 ζευγάρια Ασπροπάρη, γεγονός που επιβάλει την άμεση υλοποίηση δράσεων προστασίας και ενδυνάμωσης του πληθυσμού του. Οι λόγοι της ραγδαίας αυτής μείωσης δεν βρίσκονται μόνο στους τόπους αναπαραγωγής του είδους στα Βαλκάνια, αλλά και κατά μήκος της μακριάς και δύσκολης μεταναστευτικής διαδρομής που πρέπει να καλύπτει κάθε φθινόπωρο, διανύοντας περισσότερα από 5.000 χλμ. προκειμένου να φτάσει στους τόπους όπου ξεχειμωνιάζει στην Αφρική. Εκεί θα παραμείνει ως την επόμενη άνοιξη, οπότε και θα πρέπει να επαναλάβει το ταξίδι της επιστροφής του στα Βαλκάνια.

Geplaatst door Elliniki Ornithologiki Etaireia op donderdag 17 mei 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα