Bosch: Ψηφιακή γεωργία με τεχνολογία αισθητήρων που φτιάχτηκαν για αυτοκίνητα

Καταιγιστικές αλλαγές επιφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις και ειδικότερα το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), στον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα στην παραγωγική διαδικασία.

Ο όρος «έξυπνη» γεωργία αποτελεί πλέον γεγονός, με την αγροτική παραγωγή να αλλάζει ριζικά μορφή από τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα, όχι μόνον διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις γεμίζουν αισθητήρες, πραγματοποιούνται με «έξυπνα» τρακτέρ, γίνονται «έξυπνοι» ψεκασμοί και όλα μπορούν να παρακολουθούνται από το κινητό τηλέφωνο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδια στελέχη της Bosch, οι αγρότες πλέον μεταβαίνουν από τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, στη χρήση αισθητήρων, εφαρμογών (apps) αλλά και αυτόματων τρακτέρ, επιτυγχάνοντας αύξησης της παραγωγικότητας με το λιγότερο δυνατό κόπο.

Για παράδειγμα, η εταιρεία χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία αισθητήρων που αρχικά σχεδιάστηκε για τα αυτοκίνητα, την εφαρμόζει τώρα και στις καλλιέργειες, προκειμένου οι αγρότες να μπορούν να υπολογίζουν με ακρίβεια παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η λίπανση κ.α. Το γεγονός αυτό ήδη της έχει αποφέρει πωλήσεις αξίας ενός δισ. ευρώ. Όλα τα αποτελέσματα των μετρήσεων μεταφέρονται στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα των αγροτών, ενώ χάρη σε μία εφαρμογή της εταιρείας, οι αγρότες μπορούν να επιβλέπουν διαρκώς τις καλλιέργειες τους εξ' αποστάσεως, εξοικονομώντας χρόνο και βελτιώνοντας την ποιότητα και την απόδοση της σοδειάς τους.

Έξυπνα τρακτέρ, έξυπνος ψεκασμός

Επιπλέον, η Βοsch διασυνδέει τα τρακτέρ, με σκοπό τα δεδομένα που συλλέγονται να χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για την έγκαιρη διάγνωση των βλαβών και την γρήγορη επιδιόρθωσή τους. Τα «έξυπνα» τρακτέρ διαθέτουν ακόμη και πολυφασματικές και υπερφασματικές κάμερες που αποτυπώνουν εικόνες από την σοδειά και τις στέλνουν στον οδηγό τους μέσω του Bosch IoT cloud αλλά και κάμερες αναγνώρισης αντικειμένων πχ για την παρουσία κάποιου ζώου.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η αγροτική τεχνολογία που αναπτύσσεται δεν αποσκοπεί μόνο στην αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας της σοδειάς, αλλά και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «έξυπνος» ψεκασμός, προϊόν συνεργασίας Bosch και Bayer που με τη χρήση πάλι των αισθητήρων διαχωρίζεται η καλλιέργεια από τα ζιζάνια και στη συνέχεια ακολουθεί ο ψεκασμός με παρασιτοκτόνα απευθείας σε αυτά. Με τη χρήση του «έξυπνου» ψεκασμού, οι καλλιέργειες γίνονται πιο αποδοτικές, ενώ μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα