5.000 μαθητές σηκώνουν μανίκια και «σκουπίζουν» τα Δωδεκάνησα

του Νίκου Αβουκάτου

Με το σύνθημα «Keep Aegean Blue» ξεκινά σήμερα η μεγαλύτερη αποστολή παράκτιων και υποβρύχιων καθαρισμών στην Ελλάδα, από τον οργανισμό All For Blue by KaterinaTopouzoglou (www.AllForBlue.org), όπου περισσότεροι από 5.000 μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου αναλαμβάνουν δράση.

Σκοπός της καμπάνιας είναι

η εκπαίδευση των μαθημάτων ώστε να αποκτήσουν βιωματικές εμπειρίες καθώς και η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σχετικά με την προστασία του απέραντου γαλάζιου των νησιών και τον καταλυτικό ρόλο του στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.

«Σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά η καμπάνια γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα σε όλους να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, προστατεύοντας τις θάλασσές μας», υπογράμμισε η ιδρύτρια του Αll For Blue Κατερίνα Τοπούζογλου.

Η μεγάλη αυτή περιβαλλοντική καμπάνια αφορά στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και περιλαμβάνει δράσεις σε παραλίες καθώς και εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Η αρχή γίνεται σήμερα και αύριο από τη Ρόδο και θα συνεχιστεί στην Πάτμο 15/10, τη Λέρο 16/10, την Κάλυμνο 17/10, την Κω 18-19/10 και οι δράσεις θα ολοκληρωθούν στη Ρόδο 22 & 23/10.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολυάριθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα νησιά της Δωδεκανήσου (Ρόδος, Κως, Πάτμος, Λέρος και Κάλυμνος), με πιστοποίηση, από τον παγκόσμιο οργανισμό Project Aware, για αυτούς που θα τα παρακολουθήσουν, καθώς και βιωματικές δράσεις που θα αφορούν όχι μόνο τον καθαρισμό των ακτών, αλλά και του βυθού, από τους έμπειρους δύτες της All For Blue.

Η αποστολή θα γίνει με φουσκωτό σκάφος σε 9 παραλίες νησιών ξεκινώντας από τα Δωδεκάνησα και θα επεκταθεί στα νησιά των Κυκλάδων.

Μέχρι τώρα από τις πολυάριθμες δράσεις περισυνελέγησαν περισσότεροι από 150 τόνους σκουπίδια από θάλασσες και παραλίες, μεταξύ άλλων καρότσια σούπερ μάρκετ, μηχανάκια, λεκάνες, ρόδες, μπαταρίες, καλοριφέρ κ.ά..

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του οργανισμού είναι υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Η Κατερίνα Τοπούζογλου

Keywords
Τυχαία Θέματα