Βαρόμετρο για το πολιτικό σύστημα ο όγκος του συλλαλητηρίου της Κυριακής

Βαρόμετρο για το πολιτικό σύστημα ο όγκος του συλλαλητηρίου της Κυριακής για τη Μακεδονία, που θα λάβει χώρα αύριο το μεσημέρι, καθώς, όπως είναι εύλογο, αν το συγκεντρωμένο πλήθος υπερβεί την αντίστοιχη συγκέντρωση προ δύο εβδομάδων στη Θεσσαλονίκη, τότε οι ισορροπίες θα αλλάξουν άρδην.

Κατ’ αρχήν, στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διεργασίες ενόψει της αυριανής συγκέντρωσης, κρατώντας πάντως επισήμως χαμηλούς τόνους και τηρώντας στάση αναμονής. Από την

άλλη, βέβαια, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ανοιχτή διαφωνία τους με τα συλλαλητήρια, προτάσσοντας την παρουσία της Χρυσής Αυγής και λοιπών εθνικιστικών ή και γραφικών στοιχείων. Μάλιστα, ο όρος «ακροδεξιά παράτα» που χρησιμοποίηση προ ημερών στον αέρα του ΣΚΑΪ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη ταιριάζει ως όρος-ομπρέλα για τις τοποθετήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, την Παρασκευή συζητήθηκε ιδιαίτερα και το πρωτοσέλιδο της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδας «Αυγή», η οποία ουσιαστικά υιοθέτησε δημοψηφισματικό τόνο, κυκλοφορώντας με δύο bold ΝΑΙ και ΟΧΙ. «Ναι στο εθνικό συμφέρον και τη δημοκρατία, στην εθνική γραμμή και την ευθύνη, στον πατριωτισμό και τη συνεννόηση. Όχι στην πατριδοκαπηλία και τη μικροπολιτική, στον εθνικισμό, την υπεκφυγή και την ανευθυνότητα, στην ακροδεξιά και στον φασισμό», έγραφε η εφημερίδα, δίνοντας ουσιαστικά τον τόνο.

Πάντως, πέραν των όσων λένε τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες και δημόσιες τοποθετήσεις, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τυχόν μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, όπως και διαμηνύουν οι διαδηλωτές του, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται αναντιστοιχία μεταξύ της διαπραγματευτικής γραμμής και του κοινού αισθήματος. Μάλιστα, δημοσκόπος έλεγε στο Reader.gr ότι η διαφωνία, τόσο με το ονοματολογικό όσο και με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, είναι οριζόντιος και αγγίζει και σε μεγάλο βαθμό ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εξηγείται, αν ανατρέξει κανείς στην εκλογική μεγέθυνση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο δημοσκόπο, καθώς το κυβερνών κόμμα κάλυψε πολιτικό χώρο στον οποίο κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι που απελευθερώθηκαν να τον ψηφίσουν με κυρίαρχο κριτήριο τα οικονομικά ζητήματα, αλλά να μην μεταβάλλουν άλλες θεμελιώδεις θέσεις τους, όπως στα εθνικά θέματα.

Από την άλλη και στη Ν.Δ. αναμένουν την έκβαση του συλλαλητηρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτό που συζητείται τις τελευταίες μέρες στην πολιτική πιάτσα, ότι δηλαδή το συλλαλητήριο έχει ευρύτερα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά, είναι βάσιμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οδού Πειραιώς, αν η συμμετοχή είναι παλλαϊκή, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο μεγάλο μέρος του κόσμου να πηγαίνει παρεμπιπτόντως για το ζήτημα της Μακεδονίας στο Σύνταγμα. «Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη συσσωρευμένη ύλη μετά την τριετία Τσίπρα», εκτιμούσε ανώτερο στέλεχος της οδού Πειραιώς, προσθέτοντας ότι θα είναι τεράστιο πρόβλημα «για μια κυβέρνηση που ανέβηκε στην εξουσία με τον κόσμο στο πεζοδρόμιο να έχει τον λαό απέναντί της». Γενικότερα, πάντως, κεντρική θεώρηση της Ν.Δ. είναι ότι οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα ήταν διχαστικοί και μικροπολιτικοί, με αποτέλεσμα να προκύψουν και τα συλλαλητήρια ως λαϊκή αντίδραση.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν και αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ., όχι απλά από τη Λεκανοπέδιο, αλλά και από την περιφέρεια, ακόμα και από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι είχαν δώσει το παρών και στη Θεσσαλονίκη πριν από δύο εβδομάδες. Μάλιστα, ερώτημα είναι, αν θα δώσει το παρών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το σκέπτεται και είναι ανοιχτό σε πρώτη φάση να βρίσκεται στο γραφείο του στην οδό Δημοκρίτου εκείνη τη μέρα.

Πηγή: reader.gr

The post Βαρόμετρο για το πολιτικό σύστημα ο όγκος του συλλαλητηρίου της Κυριακής appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα