Το έθιμο «Φωτιές – Κόλιαντα Μπάμπω» αναβιώνει στην κεντρική πλατεία Αγίας Παρασκευής

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, οι Πολιτιστικοί – Χορευτικοί Σύλλογοι «Κορύβαντες», «Χοροταξιδευτές», οι Σύλλογοι Ηπειρωτών, Αρκάδων, Επτανησίων και Κατοίκων Τσακού και το Λύκειο των Ελληνίδων Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, διοργανώνουν παραδοσιακό γλέντι με το Έθιμο της Φωτιάς «Φωτιές – Κόλιαντα Μπάμπω».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018 από τις 19:00 έως τις 23:00 στην κεντρική πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Το έθιμο «Φωτιές – Κόλιαντα Μπάμπω» αναβιώνει στην πλατεία Αγίας

Παρασκευής

Συμμετέχει η ορχήστρα του Θοδωρή Γεωργόπουλου. Παίζουν οι μουσικοί Μιχάλης Ζάμπας (τραγούδι, λαούτο), Παναγιώτης Ξυδέας (βιολί) και Σάκης Κάκος (κρουστά).

Το «Φωτιές – Κόλιαντα Μπάμπω» είναι ένα έθιμο που το συναντάμε στη Μακεδονία και κυρίως στους Νομούς Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας τις παραμονές των Χριστουγέννων. Υπάρχουν περισσότερες της μιας ερμηνείες του εθίμου. Δύο είναι επικρατέστερες. Σύμφωνα με την πρώτη, που έχει να κάνει με τη σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη, οι άνθρωποι φωνάζοντας «Κόλιαντα Μπάμπω», δηλαδή «Σφάζουν Γιαγιά», ανάβουν φωτιές για να μάθουν όλοι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν. Σύμφωνα με τη δεύτερη τα «Κόλιαντα Μπάμπω» είναι τα κάλαντα στη γιαγιά και οι φωτιές ανάβουν για να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα και να προετοιμάσουν το περιβάλλον για τη γέννηση του Χριστού.

Όπως και να ΄χει, το έθιμο απαιτεί φωτιά, τραγούδι, χορό, κέφι, κρασάκι και χαρά.

The post Το έθιμο «Φωτιές – Κόλιαντα Μπάμπω» αναβιώνει στην κεντρική πλατεία Αγίας Παρασκευής appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα