Τι προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση για την αντισεισμική προστασία των σχολείων της Αγίας Παρασκευής

Με τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική ήρθε ξανά στην επιφάνεια, με οξυμένο τρόπο, το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης, επισημαίνει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγίας Παρασκευής και αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ, Ανδρέας Γκιζιώτης. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στα σχολικά κτήρια, ο κ. Γκιζιώτης προτείνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται καθημερινά σε αυτά.

Μάλιστα, το θέμα τέθηκε από τον ίδιο σε συνεδρίαση της ΕΛΜΕ

και ελήφθη ομόφωνη απόφαση.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Γκιζιώτης αναφέρει:

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές σχολικές μονάδες έχουν να ελεγχθούν από το σεισμό του 1999. Προσεισμικός έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί περίπου στο 1/5 των σχολικών μονάδων της Αττικής και αυτός ήταν μόνο οπτικός. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 και ακόμη παλαιότερα, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Η εξασφάλιση σύγχρονων – ασφαλών – δημόσιων σχολικών υποδομών, η λήψη άμεσα μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών και τον έλεγχο των σχολικών μονάδων αφορά στη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο και η δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικήσουν.

Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτήρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ, σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης.Να εξασφαλισθούν χρηματοδότηση και επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και η αντιδημαρχία να ενημερώσουν αν και πότε έχει γίνει έλεγχος των σχολικών μονάδων και αν υπάρχει σχετικό μητρώο ελέγχων.

The post Τι προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση για την αντισεισμική προστασία των σχολείων της Αγίας Παρασκευής appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα