Στο έλεος της πυρκαγιάς η κεντρική Εύβοια

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, παρά την ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες εκκενώθηκαν προληπτικούς λόγους – με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθεόπουλου – τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατανιάς. Τα χωριά σώθηκαν, αλλά οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίουν μεγάλο μέρος από το παρθένο πευκοδάσος.

Με μηχανήματα και μπουλντόζες οι δυνάμεις πυρόσβεσης δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες εμποδίζοντας καταρχάς τη

φωτιά να προχωρήσει προς τα Ψαχνά, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι πυροσβέστες δημιούργησαν ασπίδα προστασίας κυρίως για τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, στα οποία οι φλόγες έγλειψαν σχεδόν τα σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια, αλλά έχουν καεί αυτοκίνητα.

Αυτή την ώρα, η πυρκαγιά παρουσιάζει λίγο καλύτερη εικόνα από χθες και οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται σε δύο σημεία και συγκεκριμένα από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Από το πρωί επιχειρούν και πάλι τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα εννέα ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο του στρατού και επτά αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με δύο ελικόπτερα, ένα της ΕΛΑΣ και ένα του πυροσβεστικού σώματος.

Δύο ιταλικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν σήμερα στην επιχείρηση και αναμένονται δύο ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Η Κροατία, που επίσης είχε ανταποκριθεί, τελικά δεν έστειλε αεροσκάφη, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς που υφίσταται στην ίδια χώρα.

Κ. Μπακογιάννης: Έχουμε πολύ δρόμο

Για «τιτάνια μάχη» με την πυρκαγιά έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, εκτιμώντας πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Μπακογιάννης εξήρε τις προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και την ψυχραιμία των κατοίκων. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν αναζωπυρώσεις. «Γίνεται συντονισμένη προσπάθεια (…), είμαστε όλοι εδώ και συνεχίζουμε» ανέφερε, προσθέτοντας ότι με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. «Είναι μία δύσκολη φωτιά, μέσα στον πνεύμονα της Εύβοιας, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» συμπλήρωσε.

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Θανάσης Καρακάντζας. Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και ένας ελαφρύς τραυματισμός εθελοντή πυροσβέστη στο χωριό Μακρυμάλλη, ο οποίος κινήθηκε για να αντιμετωπίσει της φλόγες όταν έφταναν στα πρώτα σπίτια του χωριού. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επιπόλαια εγκαύματα και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του.

Στην Ελλάδα ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρ. Στυλιανίδης

Στο μεταξύ, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας επισκέπτεται αυτή την ώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια. Ο Επίτροπος θα ενημερώσει τον υπουργό για την ευρωπαϊκή βοήθεια η οποία αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού «rescEU», ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

«Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες» ανέφερε σε δήλωσή του χθες ο κ. Στυλιανίδης.

EURONEWS Φωτιά στην Εύβοια: Μάχη με τις φλόγες Ενεργοποιήθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus για τη χαρτογράφηση των καταστροφών

Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

The post Στο έλεος της πυρκαγιάς η κεντρική Εύβοια appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα