Οι γυναίκες των Αλλάζουμε αναφέρονται στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 15 γυναίκες που συμμετείχαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με την παράταξη Αλλάζουμε, παίρνουν θέση και δίνουν το δικό τους στίγμα για τη σημερινή θέση του γυναικείου φύλου:

Η Ημέρα της Γυναίκας, το «ελληνικό» #metoo και οι αγώνες που παραμένουν επίκαιροι…

Οι επετειακές παγκόσμιες ημέρεςδεν ορίστηκαν για να ανταλλάσσουμε ευχές και φιλοφρονήσεις. Καταρχάς οιπερισσότερες αναφέρονται σε ιδέες, γεγονότα, ανθρώπους που θα έπρεπε να τιμούμεκαι

να σκεφτόμαστε κάθε μέρα του χρόνου. Αυτό ισχύει και αντίστροφα, καθώς ανόντως τα τιμούσαμε καθημερινά, πιθανόν να μην υπήρχε η ανάγκη ορισμού επετείωνως μέρα απόδοσης τιμής.

Σχετικά είναι όλα αυτά, θα σκεφτότανκανείς.

Ωστόσο, η φετινή επέτειος τηςημέρας της γυναίκας στη χώρα μας διαφέρει, καθώς εδώ και μερικούς μήνες,γεγονότα και ιστορίες έχουν φέρει στο φως περιστατικά αντιδραστικώνπατριαρχικών αντιλήψεων και συμπεριφορών προστατευμένων χρόνια από τηνυποκρισία της κοινωνίας μας.

Όταν πριν από μερικούς μήνεςακούσαμε την ιστορία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, φαινόταν αδιανόητο πώςένας άνθρωπος με τόσο πείσμα και αποφασιστικότητα ώστε να ανεβεί με την αξίατου στο βάθρο της κορυφής του κόσμου, κατάπιε και έθαψε βαθιά μέσα του ένα τόσοτρομακτικό παρελθόν.

Σχετικά είναι όλα, θα ξανασκεφτότανκανείς. Ακόμα και οι πιο δυνατοί φαινομενικά άνθρωποι ίσως δεν αντέχουν ναδώσουν κάποιους αγώνες ολομόναχοι.

Το θετικό, μετά από αρκετούςμήνες «κλειδαρότρυπας», είναι ότι το “ελληνικό” #metooέχει δημιουργήσει κύμα αποκαλύψεων και αντιδράσεων που είναι στο χέρι μας ναμην είναι παλιρροϊκό και ξανακάτσει στην επόμενη άμπωτη.

Κύμα που έδωσε τη δύναμη σεπλήθος αδύναμων να υψώσουν ανάστημα απέναντι σε αδιαπέραστα μέχρι σήμερα κοινωνικά,συστημικά, οικονομικά και πολιτικά τείχη.

Πάνω από εκατό χρόνια οι αγώνεςτων πρώτων γυναικών, που ύψωσαν ανάστημα για δικαιώματα στη ζωή, στους χώρουςεργασίας, στη λήψη αποφάσεων, στην προοπτική εξέλιξης, παραμένουν επίκαιροι καιεξακολουθούν να εκφράζουν τον αγώνα κάθε αδύναμου που έρχεται αντιμέτωπος μεκαταπιεστικές, βίαιες ή και εγκληματικές συμπεριφορές λόγω φύλου και θέσης στηνκοινωνία μας.

Είναι η ώρα της δικής μαςκοινωνίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην εφησυχάσει, ακόμα καιαν η δικαιοσύνη βρει προσκόμματα και η πολιτική δικαιολογίες.

Μια σπίθα θέλει η αλλαγή, αλλάκαι πείσμα για να μην την προδώσεις.

Οι γυναίκες μέλη της παράταξης «Αλλάζουμε»

Αγρογιάννη ΑγάπηΑναστασοπούλου ΕλένηΒιδάλη ΚαίτηΓάκη ΆνναΔασκαλοπούλου ΒιβήΖαφειράκη ΜυρσίνηΚομνηνού ΈλληΚυπριώτου ΌλγαΝαλμπάντη ΦωτεινήΝικολούλια ΤάνιαΠαπαδοπούλου ΕύηΠαστίδου ΈφηΠετσατώδη ΕλισάβετΡόκα Χριστίνα

The post Οι γυναίκες των Αλλάζουμε αναφέρονται στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλάζουμε, Παγκόσμια Ημέρα,allazoume, pagkosmia imera