ΚΕΔΕ: Παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για προστασία της πρώτης κατοικίας

Κατόπιν σχετικής πρότασης του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, κατά τη σημερινή (Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017) του συνεδρίαση, αποφάσισε ομόφωνα σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ανεύρεση τρόπων στήριξης των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εξαιτίας των οφειλών τους σε τράπεζες και στο Δημόσιο.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού αναλαμβάνει

την πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλιστεί μία ομπρέλα προστασίας των πολιτών, μέσω μιας συμμαχίας της Αυτοδιοίκησης με τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. «Δεν θα επιτρέψουμε οι πολίτες να χάσουν τα σπίτια τους, από τα νομοθετικά κενά καθώς και από λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

«Σε αυτή τη δύσκολη για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας συγκυρία, οφείλουμε όλοι να κάνουμε ότι μπορούμε, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς καλλιέργεια νέων ψεύτικων προσδοκιών» ανέφερε ο κ. Γ. Πατούλης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της, όπως κάνει άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, τους συμπολίτες μας που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Οφείλει, παράλληλα, το κράτος να διαχωρίσει αυτούς που έχουν αντικειμενική δυσκολία να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, από αυτούς που είναι συστηματικά κακοπληρωτές».

Πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ

Ειδικότερα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που διεξήχθη σήμερα, Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, όπου κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Σύσταση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και επιστημονικών εκπροσώπων με αντικείμενο την καταγραφή και κατηγοριοποίηση των κόκκινων δανείων, σε πανελλαδικό επίπεδο.

2. Δρομολόγηση σειράς επαφών και συναντήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδος και εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου, μέσω του οποίου, θα ισχυροποιηθεί το κοινωνικό αίτημα για ανεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα προστατεύει δανειολήπτες αλλά και εγγυητές των δανείων.

3. Αίτημα για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης πώλησης του δανείου στον δανειολήπτη ή ένα άτομο που εκείνος θα υποδείξει (μοντέλο Κύπρου).

4. Αίτημα για την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

5. Επαναφορά σχετικής νομοθετικής διάταξης που δεν θα υποχρεώνει τους Δήμους να προβαίνουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών από τους δημότες τους, αλλά θα προβλέπει την εξάντληση της υποχρέωσης των Δήμων να βεβαιώνουν τις σχετικές οφειλές στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ θα επανέλθει πολύ σύντομα στο ζήτημα με εισήγηση η οποία θα είναι αποτέλεσμα σύνθεσης των απόψεων που θα κατατεθούν στον σχετικό διάλογο της Αυτοδιοίκησης με τους κοινωνικούς φορείς.

The post ΚΕΔΕ: Παρέμβαση της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για προστασία της πρώτης κατοικίας appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα