Γ. Πατούλης: Πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες ο Τουρισμός Υγείας

Τις προοπτικές που ανοίγονται προκειμένου ο τουρισμός Υγείας να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, αλλά και ως κινητήριος δύναμη των τοπικών κοινωνιών, ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΙΣΑ και του Διεθνούς Κέντρου Ιατρικού Τουρισμού, Γιώργος Πατούλης.

Στην ομιλία που πραγματοποίησε στη διημερίδα που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης

με θέμα «Τουρισμός Υγείας… Προορισμός Κρήτη», από τους Ιατρικούς Συλλόγους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Σητείας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ο κ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, με στόχο να συμβάλλει στην τόνωση της εθνικής οικονομίας.

«Από την Αυστραλία, την Αμερική και την Ινδία έως την Κρήτη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού εργάζεται συστηματικά για να καταστήσουμε τον τουρισμό Υγείας στρατηγικό παίκτη στη σκακιέρα της ανάπτυξης», σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα αυτής της εθνικής προσπάθειας και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τον κόσμο του «επιχειρείν», να συμβάλλει στη διαμόρφωση του ανταγωνιστικού προφίλ και της διεθνούς προβολής των πακέτων ιατρικών υπηρεσιών τουρισμού της χώρας μας.

Στη διημερίδα, την οποία συντόνισε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Π. Ορφανουδάκη, αναφέρθηκε στη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Χ. Βαβουρανάκης, ο οποίος, σε συνεργασία με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Χανίων, Π. Ορφανουδάκη, Ρεθύμνου, Γ. Στεφανάκη, Λασιθίου, Κ. Νικολαράκη και Σητείας, Ι. Κατσαράκη και την Περιφέρεια Κρήτης, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να σχεδιαστεί ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη μέσα από τον θεματικό τουρισμό Υγείας.

Σκοπός τους, όπως υπογράμμισε, είναι να ενεργοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να αξιοποιηθεί το άριστο ιατρικό δυναμικό, με οδηγό την ποιότητα και την καινοτομία.

Επίσης τοποθετήθηκαν για το ζήτημα ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, Λ. Βαμβακάς, ο εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας του Δήμου Ηρακλείου, G. Garancini, οι οποίοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Κρήτη έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί σημαντικός προορισμός για τον τουρισμό Υγείας και αναφέρθηκαν στις δράσεις που δρομολογούνται σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σ. Αρναουτάκη.

Το όραμα τους για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα τουρισμού περιέγραψαν επίσης οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Β. Λαμπρινός, Χανίων, Α. Βάμβουκας, Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης, Μαλεβιζίου, Κ. Μαμουλάκης, Σητείας, Θ. Πατεράκης και ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου, Ε. Μουντράκης.

Πέντε προτεραιότητες για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας

Αναφερόμενος στις δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν για την ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας στη χώρα μας ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε σε πέντε κύριες προτεραιότητες που θα επέτρεπαν στον εγχώριο υπό-κλάδο του ιατρικού τουρισμού να αξιοποιήσει τα περιθώρια ανάπτυξής του.

Ειδικότερα τις συνόψισε στις εξής:

O καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, με συγκεκριμένη εστίαση σε προϊόντα και αγορές. Η εθνική στρατηγική θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την ανάγκη διεθνούς πιστοποίησης και συνεργασία με διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς και κορυφαία ιατρικά ιδρύματα, με σκοπό τη δημιουργία ισχυρού brand και φήμης της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού ιατρικού τουρισμού.Η καθιέρωση σύγχρονων πρακτικών στη διασφάλιση ποιότητας, την αδειοδότηση, και το πλαίσιο ελέγχων, ιδίως στην εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, που να περιλαμβάνει μητρώο ασθενών και διαδικασιών.Η εξειδίκευση του προσφερόμενου προϊόντος και η μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας στις κύριες θεραπείες και επεμβάσεις.Η αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την προσέλκυση ασθενών.Ο συνδυασμός του ιατρικού προϊόντος με τις απαιτούμενες βοηθητικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες – ασθενείς, που να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, υποστήριξη σε πολλαπλές γλώσσες επικοινωνίας, υποστήριξη στη μεταφορά, διαμονή, online εξέταση, κοινή πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς από τους συνεργαζόμενους ιατρούς, και στενότερες σχέσεις με τον κλάδο του τουρισμού (π.χ. tourism wellness).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Πατούλης, άλλοι βασικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος της εθνικής αυτής προσπάθειας για την ενίσχυση του Ιατρικού Τουρισμού για τη χώρα είναι, μεταξύ άλλων, η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά μας, το κλίμα, η υψηλή επισκεψιμότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, η μεσογειακή διατροφή, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και οι υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμείς μπορούμε

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από τους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς.

«Εμείς μπορούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά και σας θέλουμε όλους δίπλα μας. Να ενώσουμε δυνάμεις. Αυτοδιοίκηση. Ιατρικός Κόσμος. Επιστημονική Κοινότητα. Επιχειρήσεις από τον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας, του Τουρισμού, της Αναψυχής και ευεξίας.

»Αναλαμβάνουμε δράση. Για να προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας. Για να σταματήσουμε την «αιμορραγία» από τη φυγή νέων κυρίως επιστημόνων μας στο εξωτερικό. Για να εισφέρουμε στο εθνικό εισόδημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

The post Γ. Πατούλης: Πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες ο Τουρισμός Υγείας appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα