Διαδικτυακή διάλεξη για την αρχαία ελληνιστική πόλη Ζεύγμα από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς

Η Λένα Μανούσου, αρχαιολόγος, στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισάς, παρουσιάζει το θέμα «Η αρχαία Ελληνιστική πόλη ΖΕΥΓΜΑ, ένα «υφαντό» ψηφιδωτών στα νερά του Ευφράτη», όπως ενημερώνει η υπεύθυνη της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Δήμου Κηφισιάς, Μαρία-Χριστίνα Τσιάμα.

Λίγα λόγια για το θέμα από την ίδια

«…ταξιδεύοντας νοερά στο μακρινό Ζεύγμα, στου βαθύπλατου Ευφράτη τα νερά, θα γνωρίσουμε την τέχνη της εικόνας στην Ελληνιστική Ρωμαϊκή εποχή, μέσα από τα μεγάλα ανήσυχα μάτια μιας “τσιγγάνας”, που αιώνες τώρα ταξιδεύει

ελεύθερη ανάμεσα σε λαούς, φύλα και πολιτισμούς ντυμένη με τα χρώματα και τα αρώματα μιας ξεχασμένης, αλλά όχι λησμονημένης πόλης. Ζεύγμα μια πόλη γέφυρα που ενσαρκώνει τον ευτυχισμένο γάμο της Δύσης με την Ανατολή, θρέφει με την τέχνη της την Ανατολή, δοξάζει χωρίς φόβο τον έρωτα και την ελευθερία της ομορφιάς, κάνει τον άνθρωπο κέντρο των πραγμάτων και την Ελληνίδα γλώσσα δρόμο κοινό της σκέψης, της επαφής και της ανταλλαγής. Ταξιδεύει με τα ψηφιδωτά της μέσα στον χρόνο και τον μύθο, διατηρεί τις μυρωδιές στις εικόνες της συμβολικής μνήμης την ώρα που γλυστρά γλυκά στα περιθώρια της ανάμνησης. Άλλωστε, όταν η νοσταλγία γίνεται απελπιστική, επιστρέφει στις ρίζες της επαναπροσδιορίζοντας μνήμες. Εκεί στο μακρινό σύνορο μιας αυτοκρατορίας που τη στέριωσε το οικουμενικό όραμα του Αλέξανδρου και των διαδόχων του, μια ολόκληρη πόλη αφήνεται στη ρευστότητα του πόθου του ιδρυτού της να φέρει τον Ελληνικό παλμό και χτύπο στις παρευφράτιες περιοχές, μέρη αθέατα μέχρι τότε.

»Ας ξετυλίξουμε, λοιπόν, μαζί, την ανέμη της μνήμης για να πλέξουμε ετούτο το “πέτρινο υφαντό” των μωσαϊκών της Σελεύκειας της επί του Ζεύγματος, μέσα από τις εικόνες που μας χάρισε η σκαπάνη».

The post Διαδικτυακή διάλεξη για την αρχαία ελληνιστική πόλη Ζεύγμα από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαδικτυακή, Ζεύγμα, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς,diadiktyaki, zevgma, elefthero panepistimio dimou kifisias