Στην Εύβοια στα καμένα: Οι φωτογραφίες από τα σημεία που η φωτιά σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της (φώτο)

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην κεντρική Εύβοια, καθώς το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα χωριά Πλατανιά, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη. Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.  Κύριο μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας ήταν να περιοριστούν τα μέτωπα, που έχουν περίμετρο περίπου 11,5 χιλιόμετρα.

Φώτο: ΑΠΕ

Στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, στρατός

και εθελοντές. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε και η εναέρια βοήθεια με 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα να κάνουν ρίψεις νερού στα πύρινα μέτωπα.  

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών. Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της φωτιάς, ενώ θετικό είναι ότι έχουν κοπάσει οι δυνατοί άνεμοι.

Φώτο: Eurokinissi

Tο μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

Φώτο: Intime News

Στα 4 μποφόρ η ένταση των ανέμων τη νύχτα - Το μεσημέρι της Τετάρτης η εξασθένιση των ανέμων 

Oι βόρειοι άνεμοι που πνέουν στις περιοχές όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη παρουσίασαν ενίσχυση, με τις μέσες εντάσεις τους να ανέρχονται στα 4 μποφόρ και τις ριπές τους σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημαντική εξασθένιση των ανέμων περιμένουμε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης.

Φώτο: Eurokinissi

Μεγάλες καταστροφές

Η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει την Εύβοια τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει αφήσει πίσω της μεγάλες καταστροφές. Ευτυχώς για όλους μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί σπίτια, ενώ δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές.

Φώτο: Intime News

Η μεγάλη φωτιά έχει κάνει στάχτη πολλά στρέμματα του παρθένου πευκοδάσους που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Η πρώτη δορυφορική εικόνα από το Copernicus

Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους και για να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά.

Η πρώτη φωτογραφία ελήφθη πριν από την επέκταση της φωτιάς, η περίμετρος της οποίας ξεπέρασε τα 11,5 χιλιόμετρα αργά το απόγευμα της Τρίτης.

4 hours after being activated for the Evia

Keywords
Τυχαία Θέματα