Περιβαλλοντικές οργανώσεις: «Πάρτε μέτρα»

Αύξηση κατά 50% έως και 100% εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες ότι θα σημειώσουν οι θερμές ημέρες στην Ελλάδα, από το 2021 έως και το 2100, βάσει των προβλέψεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα προβλέπεται αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς κατά 30 επιπλέον ημέρες ανά έτος.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, την επόμενη ημέρα της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

για τις αλλαγές που σηματοδοτεί για τη Γη η κλιματική αλλαγή.

«Όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή, τόσο πιο ευάλωτα γίνονται τα δάση σε όλον τον πλανήτη, με συνέπεια περισσότερες σαρωτικές πυρκαγιές, που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους» σημειώνουν οι οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι «η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για αποφυγή των τεράστιων πολιτικών ευθυνών για έγκαιρη και αποτελεσματική δασική διαχείριση, πολεοδομικό σχεδιασμό και οργάνωση της πολιτικής προστασίας με βλέμμα στραμμένο στην προστασία ανθρώπων και φύσης».

Οι ακτιβιστές του περιβάλλοντος δηλώνουν συγκλονισμένοι «από τον απολογισμό της φονικότερης πυρκαγιάς που έχει συμβεί στην ιστορία της Ελλάδας και είχε ως συνέπεια τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε πυκνοκατοικημένη παραθεριστική περιοχή», κάνουν λόγο για «απόλυτη ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του σημερινού συστήματος δασοπροστασίας» και ζητούν παραδειγματική απόδοση ευθυνών για την τραγωδία.

Τονίζουν ότι θεωρείται πλέον επιτακτική προτεραιότητα η άμεση προσαρμογή του εθνικού σχεδιασμού δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας στα νέα κλιματικά δεδομένα, αρχής γενομένης από τις εξής ενέργειες:

-Μετακίνηση της πολιτικής και επιχειρησιακής προτεραιότητας από την καταστολή των πυρκαγιών στην πρόληψή τους, μέσα από την έγκαιρη δασική διαχείριση και τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων.

-Κατάρτιση τοπικών σχεδίων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών που να περιλαμβάνουν τη διαχείριση καύσιμης ύλης και θα γίνονται κτήμα όλων μέσα από ανοιχτές ενημερωτικές ημερίδες.

-Κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης ανά δήμο (με σαφή υπόδειξη οδών διαφυγής, χώρων συγκέντρωσης και μέσων απομάκρυνσης) και έγκαιρη ενημέρωση όλων των κατοίκων αυτών των περιοχών.

-Έγκαιρη διάθεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων στη δασική υπηρεσία και τους ΟΤΑ, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (το αργότερο τον Μάρτιο) κάθε έτους.

-Πλήρη εφαρμογή του ν. 4249/2014 για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας και την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών.

-Εισαγωγή από την ερχόμενη κιόλας σχολική χρονιά υποχρεωτικής εκπαίδευσης για την αυτοπροστασία από πυρκαγιές και πλημμύρες σε όλες τις βαθμίδες.

«Καλούμε τόσο την κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν άμεσα να εντείνουν τον κίνδυνο για χιλιάδες ζωές, ευλογώντας τους αμέτρητους αυθαίρετους οικισμούς μέσα σε δάση και ανοίγοντας συνεχώς παράθυρα για νέους» επισημαίνουν οι οργανώσεις και συμπληρώνουν: «Τα νομοσχέδια τακτοποίησης αυθαιρέτων, οικιστικών πυκνώσεων σε δασική γη και νομιμοποίησης αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη, καθώς και κάθε άλλη τέτοιας κατεύθυνσης θεσμική πρωτοβουλία στο όνομα της ανάπτυξης, αποκτούν πλέον εγκληματικό χαρακτήρα για ζωές και φυσικό περιβάλλον.

Καλούμε, επίσης, όλα τα κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να δεσμευθούν ότι δεν θα στηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση αναθεώρησης της συνταγματικής προστασίας που εγγυώνται για το περιβάλλον τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οργανώσεων, με βάση τα έως τώρα στοιχεία του ευρωπαϊκού πληροφοριακού συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές - EFFIS, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν καεί περίπου 86.000 στρέμματα σε Αττική, Κορινθία, Χανιά, Κρήτη, Μαγνησία, Λάρισα και Εύβοια, εκ των οποίων τα 68.892 στρέμματα σε Νέο Βουτζά - Μάτι και Γεράνεια όρη - Κινέτα.

H δε εκτίμηση για τις πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service (EMS) της EE, έχει ως εξής:

- Ν. Βουτζάς - Μάτι: Συνολική καμένη έκταση 12.759 στρ., εκ των οποίων 6.934 στρ. οικιστικών περιοχών και 5.825 στρ. δασών και δασικών εκτάσεων.

- Γεράνεια όρη - Κινέτα: Συνολική καμένη έκταση 56.133 στρ., εκ των οποίων 53.157 στρ. δασών και δασικών εκτάσεων και 2.976 στρ. οικιστικών περιοχών. Η πυρκαγιά έχει κάψει μέρος της περιοχής Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR2530005 «Όρη Γεράνεια» και του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Περιοχή Γερανείων Δήμου Μεγάρων».

ΣΣ: Επισυνάπτονται χάρτες με ακριβή στοιχεία για τις πυρκαγιές σε Ν. Βουτζά - Μάτι και τα Γεράνεια όρη. Τα στοιχεία αφορούν τις χρήσεις γης, το περίγραμμα και την έκταση της πυρκαγιάς για την περιοχή Ν. Βουτζά-Μάτι.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή των Γερανείων τα στοιχεία αφορούν τις χρήσεις γης, την έκταση των πυρκαγιών, τις περιοχές Natura 2000 και τα Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ).

Νέα ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Απόκρυψη Sidebar
Keywords
Τυχαία Θέματα