Καθαρό οινόπνευμα, λοσιόν οινοπνεύματος και μπλε οινόπνευμα - Ποιες οι διαφορές τους....

Το καθαρό οινόπνευμα

Τις περισσότερες φορές που ζητείται καθαρό οινόπνευμα από το φαρμακείο είναι λίγο μετά τη γέννηση ενός παιδιού αφού το ζητήσει ο παιδίατρος ή για την παρασκευή κάποιου σπιτικού ποτού.

Υπάρχει συχνά μια σύγχυση στο κοινό αναφορικά με το τις διαφορές ανάμεσα στα διάφορα είδη οινοπνεύματος που κυκλοφορούν από διαφορετικό συχνά τύπο καταστημάτων. Θυμίζουμε ότι το οινόπνευμα

(αιθυλική αλκοόλη) συνυπάρχει με ελάχιστο νερό σε ένα διάλυμα.

Όσο περισσότερο το οινόπνευμα σε σύγκριση με το νερό, τόσο περισσότερων βαθμών είναι το διάλυμα. Είναι σαν υγρό εξαιρετικά πτητικό, δηλαδή εξατμίζεται εύκολα. Ένα διάλυμα οινοπνεύματος εκτεθειμένο στον αέρα «χάνει» την αναλογία των συστατικών του.

Ποτέ και για κανένα λόγο δεν είναι κατάλληλο προς ένεση σε οποιοδήποτε σημείο του ανθρώπινου σώματος. Χρησιμοποιείται συνήθως μετά την εφαρμογή της ένεσης για αντισηψία της περιοχής.

Γιατί καθαρό οινόπνευμα

Το καθαρό οινόπνευμα αποτελείται αποκλειστικά από αιθυλική αλκοόλη και νερό, και είναι 95 βαθμών. ΜΟΝΟ το καθαρό οινόπνευμα πίνεται και μόνον το καθαρό οινόπνευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γαληνικές παρασκευές που θα ζητήσει ο γιατρός σας να παρασκευάσουμε στο εργαστήριο (εκτός αν το ζητήσει διαφορετικά γράφοντάς το στη συνταγή που θα μας φέρετε).

Εννοείται πως επίσης μόνον το καθαρό οινόπνευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νεογέννητο, εκτός αν ο παιδίατρος ορίσει διαφορετικά. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αγοράσετε καθαρό οινόπνευμα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και βρείτε μαζί μια οικονομικότερη λύση. Η τιμή του καθαρού οινοπνεύματος είναι η υψηλή αναγκαστικά για να αποφεύγεται η νοθεία των ποτών.

Σε πολλές χώρες όπου παλαιότερα ίσχυε χαμηλή τιμή (πχ Φινλανδία) οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν (και εικάζεται ότι το χρησιμοποιούν ακόμα) για την παρασκευή αυτοσχέδιων ποτών με αναψυκτικά ή χυμούς με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Λοσιόν Οινοπνεύματος

Υπάρχουν διαλύματα διαφανή που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη, νερό και κάποιες άλλες επιπλέον ουσίες (σε μικρό έστω ποσοστό) τα οποία χαρακτηρίζονται είτε ως φαρμακευτικό οινόπνευμα είτε ως λοσιόν οινοπνεύματος.

Είναι κατάλληλα για χρήση ως αντισηπτικά και είναι φθηνότερα από το καθαρό οινόπνευμα. Αν χρειάζεστε οινόπνευμα μόνο για χρήση στο δέρμα σαν αντισηπτικό, δεν υπάρχει λόγος να αγοράσετε καθαρό οινόπνευμα. Επίσης υπάρχουν αντισηπτικά gel που περιέχουν οινόπνευμα αλλά και μαντηλάκια εμβαπτισμένα σε οινόπνευμα. Οι επιπλέον ουσίες που περιέχουν οι λοσιόν οινοπνεύματος είναι ακατάλληλες προς πόση, ακόμη και σε ελάχιστη ποσότητα.

Αν προτιμάτε τη χρήση του οινοπνεύματος ως αντισηπτικό, μια ιδέα είναι να προμηθευτείτε μια αντλία υγρού σαπουνιού και να την γεμίσετε με οινόπνευμα προκειμένου να εμποδίσετε την εξάτμισή του και να μπορείτε εύκολα να παίρνετε μικρές δόσεις.

Προσοχή : Αν χρησιμοποιήσετε λοσιόν οινοπνεύματος ως αντισηπτικό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, είναι αρκετά πιθανόν να ξηράνει τα χέρια σας προκαλώντας ερεθισμούς. Προτιμήστε αντισηπτικά gel ή διαλύματα που περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες. Αν η ξηροδερμία έχει ήδη εμφανιστεί, δείτε εδώ όλες μας τις κρέμες χεριών.

Η λοσιόν του οινοπνεύματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως αποσμητικό : Η κακοσμία στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στην παρουσία μικροοργανισμών στις μασχάλες που το οινόπνευμα εξουδετερώνει.

Ακατάλληλα για τέτοιες χρήσεις

Κυκλοφορούν και διαλύματα οινοπνεύματος χρωματισμένα, για άλλες χρήσεις (πχ φωτιστικό οινόπνευμα). Εξ ορισμού είναι ακατάλληλα για χρήση οπουδήποτε πάνω στο ανθρώπινο σώμα. Οι επιπλέον ουσίες που περιέχουν εκτός από την αιθυλική αλκοόλη και το νερό, είναι ιδιαίτερα ερεθιστικές για κάποιους ανθρώπους.

Μπλέ (Φωτιστικό) Οινόπνευμα

Η αιθανόλη (αιθυλική αλκοόλη) είναι η αλκοόλη των οινοπνευματωδών ποτών, γι’ αυτό ονομάζεται και οινόπνευμα. Το εμπειρικό όνομα φαίνεται να προέρχεται από το αραβικό Al Cuhl (καλλωπιστική σκόνη αντιμονίου αλλά και το προϊόν απόσταξης), όρος από τον οποίο προέρχεται και η ονομασία ολόκληρης της ομόλογης σειράς των αλκοολών.

Χρησιμοποιείται ως διαλύτης σε πολλές εφαρμογές τόσο της καθημερινής ζωής (π.χ. σε μαρκαδόρους οινοπνεύματος, κόλλες κτλ.) όσο και της βιομηχανίας. Ευρύτατη είναι η χρήση της για την παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών, και γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται μεγάλη φορολογία αναφέρει το olympia.gr.

Για τον παραπάνω λόγο υπάρχει το μπλέ οινόπνευμα (φωτιστικό οινόπνευμα) σε πολύ χαμηλότερη τιμή αφού δεν επιβάλλεται μεγάλη φορολογία. Ποιά όμως η διαφορά ;;

Το μπλέ οινόπνευμα υφίσταται μια διαδικασία που ονομάζεται μετουσίωση, δηλαδή αναμιγνύεται με μικρές ποσότητες τερεβινθελαίου (νέφτι) και μεθανόλης, τα οποία την καθιστούν ακατάλληλη προς πόση και από το οποίο είναι αδύνατο να διαχωριστεί με φθηνές μεθόδους (εκχύλιση , απόσταξη κλπ).

Για να ξεχωρίζει από την μη μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη, προστίθεται, επίσης, και η χρωστική κυανούν του μεθυλενίου, το οποίο της προσδίδει κυανοπράσινο χρώμα.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

Νέα ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑ Απόκρυψη Sidebar
Keywords
Αναζητήσεις
αγορά μπλε οινοπνεύματος σε μεγάλη ποσότητα, μπλε οινοπνευμα
Τυχαία Θέματα