Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τις μικροχρηματοδοτήσεις - Τι περιλαμβάνει

Κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Αύριο Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του με την δεύτερη ανάγνωση.

Το εν λόγω νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ αναμένεται να αποτελέσει σημαντική εναλλακτική πηγή ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα μπορούν

να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ - χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ το νομοσχέδιο είναι βασισμένο στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και η ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Έτσι, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας, θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, θα περιοριστεί η παραοικονομία και θα προωθηθεί η υγιής επιχειρηματική κουλτούρα. Παράλληλα, ως αρμόδια αρχή εποπτείας και αδειοδότησης των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων ορίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Δικαιούχοι

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού σκοπού. Επίσης, υποχρεούνται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης στους δικαιούχους μικροχρηματοδοτήσεων. Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σύμβαση. Ακόμη, προσδιορίζονται οι τυποποιημένες πληροφορίες για τη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση των ιδρυμάτων αυτών.

Επιπλέον, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος), εφόσον έχουν λάβει πιστοποίηση για τη συμμόρφωσή τους με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων.

Δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:

οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς καιτα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σύνδεση με «Τειρεσία»

Με παρέμβασή του στη Βουλή την Τετάρτη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Ζαββός, διευκρίνισε ότι η πρόβλεψη της δυνατότητας σύνδεσης των παρόχων με τον «Τειρεσία» έγινε για να μπορούν να δουν τα ιδρύματα αυτά την κατάσταση του αιτούντος και να σταθμίζουν τα κριτήρια καταλληλότητάς τους.

Τέλος, για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ζαββός επανέλαβε πως δεν μπορούν να απαιτηθούν εμπράγματες εγγυήσεις. Μπορεί, όμως να απαιτηθούν προσωπικές εγγυήσεις, όπως είναι η δυνατότητα κάποιου απλού εγγυητή.

δικαιούχοιΜικροπιστώσειςυπουργείο ΟικονομικώννομοσχέδιοΓεώργιος ΖαββόςΤειρεσίαςανώνυμες εταιρείεςΤράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα