Υπεγράφη το καταστατικό του EastMed Gas Forum-Έδρα το Κάιρο

Ως το τέλος μιας εντατικής προσπάθειας δυο ετών, αλλά κυρίως ως αρχή μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων που συμμετέχουν, χαιρετίζει την υπογραφή του Καταστατικού του EastMed Gas Forum, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του, στην εκδήλωση της υπογραφής του ιδρυτικού καταστατικού του οργανισμού την Τρίτη,

που έλαβε χώρα –διαδικτυακά- στο Κάιρο, που θα αποτελεί και την έδρα του EMGF, ο υπουργός τόνισε την αξία του οργανισμού ως μέσο για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από τον κ. Χατζηδάκη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του TarekElMolla, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσσα Πηλείδου, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, YuvalSteinitz, η υπουργός Ενέργειας της Ιορδανίας, HalaZawati, η υφυπουργός Ενέργειας της Ιταλίας, AlessandraTode και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αίγυπτο, DiabAllouh.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, «πριν 20, ή ακόμα και 10 χρόνια, ήταν αδιανόητο για πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στο EastMedGasForum να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, καθώς υπήρχαν μεγάλες εντάσεις στις διμερείς τους σχέσεις. Σήμερα σηματοδοτούμε την δέσμευσή μας να χτίσουμε ένα μέλλον που στηρίζεται στο σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ενέργεια που στο παρελθόν αποτελούσε πηγή συγκρούσεων, ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία. Είμαι βέβαιος ότι το EastMedGasForum θα διευρυνθεί τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και πεδίου δραστηριότητας και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία αυτή».

Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη των επτά μελών του EMGF (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη) ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής.

Η Υψηλόβαθμη Ομάδα Εργασίας (HighLevelWorkingGroup) -στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης- εργάζεται ήδη για την επίτευξη των στόχων του EMGF που περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- και τη στενότερη συνεργασία των κυβερνήσεων με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου, επενδυτές, traders και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2019 υπό την «ομπρέλα» του EMGFη Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Αερίου (GasIndustryAdvisoryCommittee- GIAC) ως πλατφόρμα μόνιμου διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων και των ενεργειακών επιχειρήσεων.

υπουργείο Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΚωστής ΧατζηδάκηςΑλεξάνδρα ΣδούκουEast Med Gas ForumΑίγυπτοςΚΥΠΡΟΣΕΛΛΑΔΑΙσραήλΙταλίαΙΟΡΔΑΝΙΑΠαλαιστίνηΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΕνέργεια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπεγράφη, EastMed Gas Forum-Έδρα, Κάιρο,ypegrafi, EastMed Gas Forum-edra, kairo