«Βουνό» το κόστος των τροφοδιανομών για πολλές επιχειρήσεις εστίασης

Μπορεί στο δεύτερο αυτό Lockdown πολλές επιχειρήσεις εστίασης να έχουν προχωρήσει σε διαδικασία τροφοδιανομών, ωστόσο σύμφωνα με όσα αναφέρουν μιλώντας στο Reporter.gr, η όλη διαδικασία δεν είναι συμφέρουσα ειδικά όταν γίνεται με υπεργολαβία.

Ο λόγος τα υψηλά κόστη που έχουν με τη χρήση των εταιριών διανομής εφόσον δεν είναι οι ίδιοι «στημένοι» για να κάνουν διανομές με δικό τους προσωπικό.

Βέβαια και στην περίπτωση που κάποιος θέλει να μπει στον τομέα των

διανομών απαιτείται η επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό π.χ. μηχανάκια, ψηφιακά συστήματα αλλά και να προσανατολίσει το μενού του ανάλογα. Γι' αυτό και ειδικά πολλά καταστήματα εστίασης με ειδίκευση στην υψηλή κουζίνα διστάζουν να μπουν στο delivery, ενώ άλλα έχουν επιχειρήσει μερικώς και για ορισμένους μόνο πελάτες τις διαδικασίες διανομών.

Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση τον Ιούλιο που είχε εκδώσει η Μεγάλη Βρετανία το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με αφορμή δημοσιεύματα που παρέπεμπαν σε είσοδο των εστιατορίων των της στο delivery. Όπως είχε αναφέρει η διοίκηση της εταιρίας εξετάζεται η διεύρυνση δράσης «στις υπηρεσίες catering». Ωστόσο έσπευδε να διευκρινίσει ότι αυτό που προτείνει η Μεγάλη Βρετανία είναι «ολοκληρωμένα gourmet γεύματα σε πελάτες που θα ήθελαν τα καταναλώνουν το μενού στον χώρο τους για αριθμό ατόμων που δεν δικαιολογεί full catering. Η πεζή έννοια του delivery δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα της παραπάνω υπηρεσίας και σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη πιθανή μελλοντική υπηρεσία βρίσκεται σε φάση έρευνας αγοράς και δεν θα υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον» ανέφερε το εμβληματικό ξενοδοχείο πιστοποιώντας ότι το fine dinning έχει άλλα κανάλια επαφής με τον καταναλωτή.

Πάντως ακόμη και για όσους εστιάτορες θα ήθελαν να μπουν στις τροφοδιανομές με outsourcing είναι προφανές ότι υπάρχει προβληματισμός καθώς οι προμήθειες φτάνουν και το 25%. Αν το συγκρίνει κανείς με π.χ. με την προμήθεια που μπαίνει από τις εταιρίες on line πωλήσεων και διανομών σε παλιούς πελάτες στον χώρο του καφέ και είναι στο 6% καταλαβαίνει το ασύμφορο της υποθέσεως.

Μάλιστα η συγκεκριμένη προμήθεια υπολογίζεται στο τελικό κόστος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ, ενώ σε αυτό δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα προβολής στις πλατφόρμες. Έτσι η επιβάρυνση για ένα πιάτο δημιουργικής κουζίνας είναι μεγάλη και ουσιαστικά ασύμφορη για τον επιχειρηματία. Βέβαια τα πράγματα αλλάζουν και πολλά εστιατόρια προσαρμόζουν τα μενού τους.

Σύμφωνα, πάντως, με έρευνα του Elturn του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το delivery ξεπερνά σε αξία το 1,5 δισ. ευρώ, με το online delivery να τζιράρει τα 500 εκατ. ευρώ. Σε παγκόσμιο επίπεδο η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται ότι θα πιάσει εφέτος τα 136,431 δισ. δολάρια, θα καταγράψει ετήσια ανάπτυξη 7,5% τα επόμενα χρόνια και θα ξεπεράσει σε αξία τα 182,327 δισ. δολ. το 2024.

Γιώργος Αλεξάκης

lockdownκαταστήματα εστίασηςεπιχειρήσεις εστίασηςτροφοδιανομέςdelivery
Keywords
Τυχαία Θέματα