Βόρεια και Νότια Κορέα: Συμφώνησαν επαναλειτουργία των διαύλων επικοινωνίας τους

Η Βόρεια Κορέα και η Νότια Κορέα συμφώνησαν την επαναφορά των διαύλων επικοινωνίας τους, που είχαν κοπεί, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε την Τρίτη (27/7) η νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Η Βόρεια Κορέα είχε αποφασίσει μονομερώς την αναστολή της λειτουργίας των διαύλων αυτών τον Ιούνιο του 2020, λόγω της οργής που προκάλεσε στην Πιονγκγιάνγκ η αποστολή τυπωμένου προπαγανδιστικού υλικού από αντικαθεστωτικούς

στη Νότια Κορέα.

Οι ηγέτες των δύο χωρών, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζε-ιν, ωστόσο, αντάλλαξαν αρκετές προσωπικές επιστολές από τον Απρίλιο και συμφώνησαν να αποκατασταθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κυανού Οίκου.

Σκοπός είναι να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη αλλά και να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο κρατών.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, όλοι οι διακορεατικοί δίαυλοι επικοινωνίας επαναλειτουργούν από τις 10:00 (τοπική ώρα· 04:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από συμφωνία των δύο ηγετών.

Ο κ. Μουν αισιοδοξεί πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ούτως ώστε η Βόρεια Κορέα να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους της με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της, που είχαν αρχίσει επί των ημερών του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, με ιστορικές συνόδους κορυφής μεν αλλά χωρίς να καταγραφεί απτή πρόοδος δε.

Βόρεια ΚορέαΝότια ΚορέαΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα