Βλέπει Τσίπρα ο Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά, εκλογικό νόμο και ΠτΔ

Με τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται στις 12.00 το μεσημέρι το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει την Παρασκευή ο... κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους και θα ενημερώσει για τα εθνικά θέματα, τα ελληνοτουρκικά και τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ. Τα «εσωτερικά» μας θέματα, όπως η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν βρίσκονται επίσημα στην ατζέντα, αλλά θεωρείται δεδομένο

πως θα συζητηθούν έστω και… off the record.

Πρώτος το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει στις 13:00 την Παρασκευή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα ακολουθήσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι Γιάννης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που απουσιάζει στο Λονδίνο, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σημαντικές συναντήσεις στις ΗΠΑ και έχει ασφαλώς πολλά να πει στους πολιτικούς αρχηγούς, ιδιαίτερα για όσα συζήτησε κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, με τον Πρωθυπουργό να πραγματοποιεί πληθώρα σημαντικών συναντήσεων. Ασφαλώς, συζητήθηκε περισσότερο αυτή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο.

Η ελληνική κυβέρνηση αποτιμά θετικά τη συγκεκριμένη συνάντηση, αλλά και συνολικά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, παρά τις αντίθετες παρατηρήσεις από τη μεριά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ο Πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ έστειλε μήνυμα στους επενδυτές πως το περιβάλλον στην Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα φιλικό και υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η στρατηγική της κυβέρνησής του προβλέπει περαιτέρω μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν βέβαια διαφορετική άποψη και την εξέφρασαν σε ανακοινώσεις τους όλες τις προηγούμενες ημέρες. Πλέον, στην πολιτική ατζέντα επιστρέφουν, όμως, τα εσωτερικά ζητήματα, με τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να ξεχωρίζουν.

Θεωρείται βέβαιο πως αν και τα παραπάνω ζητήματα δεν βρίσκονται στην επίσημη ατζέντα των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα τεθούν επί τάπητος και ενδεχομένως να δημιουργηθούν συμμαχίες. Σίγουρα, πάντως θα διερευνηθούν προθέσεις και ανάλογα με τις θέσεις που θα εκφραστούν, θα χαραχτούν και οι στρατηγικές των κομμάτων, ενόψει των «μαχών» που θα δοθούν στο Κοινοβούλιο για τα παραπάνω ζητήματα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΜητσοτακηςΤσίπραςΤραμπΗΠΑΕθνικά θέματαπολιτικοί αρχηγοί
Keywords
Τυχαία Θέματα