Το «τρίτο πρόσωπο» και η «κλειδαρότρυπα»

Όπως και να αξιολογεί κανείς την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό, σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το ΠΑΣΟΚ κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να μπει δυναμικά στην προεκλογική συζήτηση.

Παρακολουθώντας καθημερινά την ειδησεογραφία, οι δηλώσεις Ανδρουλάκη πέρναγαν στα ψιλά,

ενώ οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για διάφορά ζητήματα (πρώτη κατοικία, σιδηρόδρομοι, οικονομία κλπ) καταγράφονταν μεν σε ανακοινώσεις, αλλά σίγουρα δεν έφταναν σε ευρύ ακροατήριο.

Η πρόταση, όμως, για «τρίτο πρόσωπο» ή για «πρωθυπουργο Χ» όπως ειρωνικά λέει η κυβέρνηση, έγινε πρωτοσέλιδο. Ο Ανδρουλάκης «τσίγκλησε» τα ένστικτα της «κλειδαρότρυπας» και κατάφερε να «συζητηθεί» γιατί ο κόσμος θέλει να μάθει τι γίνεται στο «παρασκήνιο». Το αγαπημένο... χόμπι του Έλληνα.

Είναι συνεπώς βέβαιο πως από εδώ και εμπρός θα δίνουν περισσότεροι άνθρωποι σημασία στις δηλώσεις και τις ομιλίες του.

Το δύσκολο είναι τώρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και με την προσοχή στραμμένη στον ίδιο να διατηρήσει το ενδιαφέρον των πολιτών.

Είναι βέβαιο πως η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ενδιαφέροντα σημεία. Έχει, βέβαια και αδυναμίες. Έχει ουσία, αλλά είναι και ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να τραβήξει το ενδιαφέρον.

Στο κομμάτι της επικοινωνίας καθιστά το ΠΑΣΟΚ «τρίτο πόλο» με πραγματική πια υπόσταση. Σε αυτό βέβαια, πέρα από την πρόταση αυτή καθεαυτή, παίζει ρόλο και το γεγονός ότι μετά τα Τέμπη έχουν αλλάξει οι πολιτικές ισορροπίες και η ΝΔ έχει χάσει κατά πολύ τις πιθανότητές της για αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα και στις δεύτερες κάλπες.

Με δεδομένο αυτό το σκηνικό, ο Ανδρουλάκης είπε στην ΕΡΤ πως το ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» σε συγκυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Και έθεσε τους όρους του:

Πρώτον, να πάρει το ΠΑΣΟΚ ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Δεύτερον, να υπάρξει προγραμματική συμφωνία στην οποία να γίνουν αποδεκτές ορισμένες βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Ρύθμιση χρεών, προστασία πρώτης κατοικίας, αυξήσεις μισθών, αναδιανομή του Ταμείου Ανάκαμψης, στήριξη του ΕΣΥ κλπ.

Τρίτον, με βάση την προγραμματική συμφωνία που θα προκύψει να επιλεγεί και ο πρωθυπουργός που θα την υπηρετήσει. Αν υπάρξει συμφωνία με τη ΝΔ να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αν υπάρξει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν αποκάλυψε όμως το πρόσωπο που θα προτείνει για πρωθυπουργό, λέγοντας πως άλλο μπορεί να είναι το πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής με τη ΝΔ (πχ κάποιος Κεντρώος ή Κεντροδεξιός) κα άλλο με τον ΣΥΡΙΖΑ (πχ κάποιος Κεντροαριστερός).

Τα σενάρια για το ποιος μπορεί να είναι τελικά ο κοινής αποδοχής πρωθυπουργός, ασφαλώς και θα συντηρηθούν μεχρι τις εκλογές και θα γράφονται σε πολιτικές και παραπολιτικές στήλες. Σίγουρα καλό αυτό για το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα όμως το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί πόλεμο, ιδιως από τη ΝΔ που ήδη προσπαθεί να περάσει το μήνυμα "αυτοδυναμία ή χάος".

Είναι πράγματι κάπως πρωτόγνωρα όλα αυτά για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά βλέπετε η πολιτική συγκυρία ευνοεί τον Ανδρουλάκη για «κάτι διαφορετικό». Αν πορευόταν με τον κλασικό τρόπο λογικά θα έφτανε στις εκλογές ως πρόβατο επί σφαγή και θα έπρεπε να συρθεί σε συγκυβέρνηση ακόμα και με χαμηλό ποσοστό.

Αν το πείραμα πετύχει, τότε θα έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και θα εμφανιστεί ως ο ρυθμιστής που διορθώνει το πρόβλημα της πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Αν αποτύχει, τότε θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Και πάλι ευχαριστημένος θα είναι.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣΠασοκΑνδρουλάκηςαπόψειςσυγκυβέρνηση
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα