Το λιμάνι της Εσθονίας επενδύει σε υπεράκτια αιολική ενέργεια

Το λιμάνι Ταλίν (Tallinna Sadam) αποφάσισε να επενδύσει έως και 53 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή μιας νέας αποβάθρας 310 μέτρων με έκταση 10 εκταρίων για να υποστηρίξει την κατασκευή και συντήρηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Η επένδυση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του έργου EstMilMob, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων στην Τάπα της Εσθονίας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η νέα προκυμαία

θα μπορεί να δέχεται πλοία ειδικού σκοπού και θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση πλοίων roll-on/roll-off (Ro-Ro) εάν απαιτείται. Η περιοχή της προκυμαίας και της ενδοχώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025.

Η λιμενική αρχή του Ταλίν ανέφερε επίσης ότι διαπραγματεύεται με πολλούς ευρωπαίους κατασκευαστές υπεράκτιων αιολικών πάρκων για τη δημιουργία λιμένα κατασκευής και συντήρησης για αιολικά πάρκα στη γειτονική περιοχή στο Paldiski South Harbour. Τα αιολικά πάρκα που θα κατασκευαστούν στην περιοχή σχεδιάζουν να αρχίσουν να παράγουν την πρώτη τους ενέργεια το 2028.

Εν τω μεταξύ, η Εσθονία και η Λετονία εργάζονται μαζί για να βρουν μια κατάλληλη τοποθεσία για το κοινό τους υπεράκτιο αιολικό έργο με το όνομα ELWIND, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2030.

Η Enefit Green, η εταιρεία που εξαγόρασε τη Nelja Energia το 2018, αναπτύσσει επί του παρόντος το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hiiu ισχύος 1,1 GW, το οποίο σχεδιάζεται να διαθέτει 74 ανεμογεννήτριες ισχύος 15 MW η καθεμία.

Το 2021, η Enefit Green συνήψε επίσης συμφωνία με την Ørsted για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένου του έργου Liivi στο εσθονικό τμήμα του Κόλπου της Ρίγας.

ΕσθονίαΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα