Το διάγγελμα Μητσοτάκη δεν άγγιξε τα «ταμπού» θέματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μερικό lockdown στη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "το μήνυμα είναι εκείνο που ήθελα εξαρχής να μην χρειασθεί να κάνω". Δεκτό. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι σκληρά, αλλά αναγκαία. Ωστόσο, ούτε τώρα θίχτηκαν τα ταμπού θέματα, που η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να... αγγίξει.

Καταρχάς, πρέπει να σημειώσουμε πως στο διάγγελμα δεν έγινε κανένα σχόλιο για ενίσχυση του συστήματος υγείας, καθώς η πανδημία "φουντώνει". Θεωρείται αυτονόητο; Θεωρείται πως έχουν γίνει ήδη όσα θα μπορούσαν

να έχουν γίνει; Ο Πρωθυπουργός είπε απλώς ότι κλείνει μέρος της οικονομίας για να μη "σκάσει" το ΕΣΥ.

Στο διάγγελμα δεν υπήρξε επίσης καμία αναφορά στα μέσα μεταφοράς, που είναι άλλο ένα ζήτημα που... ενοχλεί την κυβέρνηση και αποφεύγει να συζητά.

Έλειψε επίσης κάθε αναφορά στην εκκλησία. Για ακόμη μία φορά.

Η κυβέρνηση έκλεισε βέβαια τα θέατρα και τα σινεμά, αν και ομολογουμένως έχουν κοινά χαρακτηριστικά λειτουργίας με τους ναούς, στους οποίους μάλιστα επιτρέπεται και η Θεία Κοινωνία με την ίδια λαβίδα.

Και τέλος, συγγνώμη, αλλά δεν διδαχθήκαμε τίποτα από τα μαζικά κρούσματα στα εργοστάσια που μάλιστα οι περισσότεροι εργαζόμενοί τους χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς;

Μάλλον τελικά, δεν ισχύει ότι ο πρωθυπουργός έκανε το μήνυμα που δεν ήθελε να κάνει, όπως είπε. Έκανε το μήνυμα με το μικρότερο πολιτικό κόστος, όπως συνήθως κάνουν οι πολιτικοί. Σβήνοντας τις μηχανές εκεί που θεωρεί ότι είναι πιο εύκολο να ελέγξει τις αντιδράσεις και να καλύψει (σε ικανοποιητικό βαθμό) το οικονομικό κόστος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΜητσοτακηςδιάγγελμαΕκκλησίαμήνυμαπανδημίακορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα