Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για τη «Συν-Εργασία»- Όροι και προϋποθέσεις

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα, 24 Ιουλίου, συνεχίζεται στο σύστημα «Εργάνη» η υποβολή των αιτήσεων-δηλώσεων της δεύτερης φάσης για τους εργαζόμενους, που εντάσσονται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

Η Β’ Φάση της αίτησης της επιχείρησης υποβάλλεται, μετά την αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ των προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα (μείωση τζίρου συγκριτικά με πέρσι), και είναι απαραίτητη προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, δηλαδή το 60% του καθαρού μισθού που χάνουν λόγω μειωμένου

ωραρίου.

Για παράδειγμα: έστω μισθωτός με μικτό μισθό 1.000 ευρώ. Ο καθαρός μισθός του προ φόρου διαμορφώνεται στα 846,7 ευρώ. Αν το ωράριό του μειωθεί κατά 50%, τότε θα εισπράξει από τον εργοδότη 423,4 ευρώ. Από το κράτος πρέπει να εισπράξει ως οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας 254 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 677,4 ευρώ.

Πώς δηλώνεται το ωράριο

Οι επιχειρήσεις δηλώνουν το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων τους για τον μήνα που εντάσσονται στον Μηχανισμό, εναλλακτικά, με 3 τρόπους:

Με δηλώσεις ανεξάρτητες και αυτοτελείς του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, την εβδομάδα, (για μία ή περισσότερες εβδομάδες εντός του μήνα ένταξης).Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης (μήνας) ή με περισσότερες τμηματικές - αθροιζόμενες δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, τον μήνα.Με μία δήλωση άπαξ στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος (εντός του μήνα αναφοράς) και για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης ή με περισσότερες τμηματικές - αθροιζόμενες δηλώσεις, του συνόλου των συμβατικών ωρών εργασίας καθώς και του ωραρίου μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων, ανά εργαζόμενο, κατά το αντίστοιχο επιλεγέν χρονικό διάστημα.

Πώς υπολογίζεται το ποσό

Επιπλέον, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, για τον υπολογισμό της οικονομικής ενίσχυσης της βραχυχρόνιας εργασίας, στους εργαζόμενους που εντάσσονται στον Μηχανισμό «Συν-Εργασία», οι επιχειρήσεις καλούνται να δηλώσουν:

τις μικτές μηνιαίες αποδοχές με πλήρη απασχόληση, δηλαδή τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου για ολόκληρο το μήνα (ανεξαρτήτως του διαστήματος που εντάσσεται ο εργαζόμενος στον Μηχανισμό), όπως αυτός αποτυπώνεται στον πίνακα προσωπικού-έντυπο Ε4 που έχει υποβληθεί στην «Εργάνη» χωρίς προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και χωρίς πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λ.π. Αν υπάρχουν πρόσθετες αποδοχές πέραν του ονομαστικού μισθού, αυτές βαρύνουν πλήρως τους εργοδότες.τις καθαρές αποδοχές, που θα καταβάλλονταν στον εργαζόμενο για το χρονικό διάστημα ένταξής του στον Μηχανισμό, αν εργαζόταν με πλήρη απασχόληση στην επιχείρηση, προ φόρων και εισφοράς αλληλεγγύης, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου. Δεν δηλώνονται στο σύστημα οι καθαρές αποδοχές που αντιστοιχούν σε προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λ.π.τις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο για το χρονικό διάστημα ένταξής του στον Μηχανισμό που αφορούν τις μειωμένες ώρες εργασίας του, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δηλώσεις ένταξης στον Μηχανισμό σε συνδυασμό με το υποβληθέν έντυπο Ε4: πίνακας προσωπικού-συμπληρωματικός ωραρίου. Οι αποδοχές αφορούν καθαρές πληρωτέες αποδοχές προ φόρων και προ παρακράτησης εισφοράς αλληλεγγύης από τις επιχειρήσεις, χωρίς προσαυξήσεις για τυχόν εργασία, νύχτα ή Κυριακές και χωρίς πρόσθετες αμοιβές όπως οικειοθελείς παροχές κ.λ.π.ΕΡΓΑΝΗδεύτερη φάσηΜηχανισμόςσυνεργασίαεγκύκλιοςυπουργείο ΕργασίαςΑΑΔΕΩΡΑΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα