ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη μείωση του χρόνου εργασίας

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για την επιδοτούμενη εκ περιτροπής εργασία, στο πλαίσιο του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαπενθημέρου εφαρμογής του, οι επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν το άθροισμα των συμβατικών ωρών των μισθωτών τους ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα. Παράλληλα, τους δίνεται και η δυνατότητα να κάνουν την προαναγγελία μεσοσταθμικής μείωσης ωρών εργασίας ανά μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έκανε πρεμιέρα στις 15 Ιουνίου

και θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου. Με το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, οι επιχειρήσεις, που έχουν μειωμένο τζίρο σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, αποκτούν τη δυνατότητα να θέτουν τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας μέχρι και 50%.

Πληρωμές

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ παρέχει την δυνατότητα στους εργοδότες να μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών μέχρι και 50%, καταβάλλοντας αντίστοιχα μειωμένο μισθό. Για τον χρόνο που οι μισθωτοί δεν εργάζονται, το κράτος θα καταβάλλει οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό 60% επί των χαμένων καθαρών αποδοχών.

Η πληρωμή των εργαζομένων που θα ενταχθούν στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, καταβάλλεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού. Έτσι όσοι ενταχθούν τον Ιούνιο θα πληρωθούν στις 10 Ιουλίου. Ειδικά για τον Ιούνιο μπορεί να ενταχθεί μόνο για 15 ημέρες (από 15/6 – 30/6) όπως το ίδιο ισχύει και για τον Οκτώβριο.

Για το σύνολο του μήνα μπορεί να ενταχθεί για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και θα εισπράττει:

– Στο τέλος του μήνα τον μειωμένο έως και 50% καθαρό μισθό του από τον εργοδότη

– Εντός του πρώτου 10ημέρου του επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού, την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας από το κράτος.

Η διαδικασία

Ο εργοδότης, που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», θα καταβάλει στον μισθωτό τις καθαρές αποδοχές που αντιστοιχούν στον χρόνο εργασίας του, δηλαδή τις καθαρές αποδοχές του ονομαστικού του μισθού μειωμένες έως και 50%.

Το κράτος θα καταβάλλει απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εργαζόμενου το 60% επί των μειωμένων καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στις ώρες που δεν παρέχεται εργασία.

Ο εργοδότης δεν μπορεί να εντάξει στον Μηχανισμό εργαζόμενους που τελούν παράλληλα σε αναστολή, ωστόσο μπορεί να ανακαλέσει την αναστολή και να τους εντάξει απευθείας στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, στην περίπτωση εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, με την υποβολή της αίτησης/δήλωσης του εργοδότη για την ένταξή τους στον Μηχανισμό, η αναστολή της σύμβασης εργασίας λογίζεται ως οριστικά ανακληθείσα από τη δηλωθείσα ημερομηνία ένταξής τους στον Μηχανισμό και εφεξής.

Τα αιτήματα των επιχειρήσεων

Βέβαια, πολλές επιχειρήσεις ζητούν διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και ειδικότερα για το πως θα γίνει η μείωση του ωραρίου εργασίας ως 50%.

Οι επιχειρήσεις ζητούν, ακόμη, η μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας να μην αφορά το ημερήσιο ωράριο, αλλά να μπορούν οι εργοδότες να μειώσουν για παράδειγμα το 50% των ωρών εργασίας, με την δυνατότητα οι εργαζόμενοι να μην εργάζονται όλες τις ήμερες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑεκ περιτροπής εργασίαυπουργείο ΕργασίαςΜΙΣΘΩΤΟΙΜηχανισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα