Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων EE: Στο επίκεντρο οι ΗΠΑ- Τα «αγκάθια»

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με βασικό θέμα συζήτησης τις διατλαντικές σχέσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ έχει ασφαλώς βελτιώσει τις σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, παραμένουν και κάποια "αγκάθια".

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα αποτιμήσουν τους διατλαντικούς

δεσμούς, επικροτώντας σε μεγάλο βαθμό τις πρώτες κινήσεις του Τζο Μπάιντεν - από την επανένωση με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν έως τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το κλίμα. Όμως, υπάρχουν ακόμα και κάποια "σύννεφα", που δεν είναι εύκολο να διαλυθούν.

Ένα από αυτά είναι οι αμερικανικές κυρώσεις που παραμένουν και επηρεάζουν εταιρείες και συμφέροντα της ΕΕ, οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ, καθώς και αποκλίσεις στον τομέα της τεχνολογίας.

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η πρόταση Μπάιντεν για άρση της πατέντας των εμβολίων, που δεν αρέσει σε όλους στην ΕΕ.

Κορυφαίες δυνάμεις του μπλοκ, όπως η Γερμανία, θεωρούν τη συγκεκριμένη πρόταση ως απόπειρα από τη μεριά του κ. Μπάιντεν να αποσπάσει την προσοχή από την άρνηση των ΗΠΑ να μοιραστούν τα εμβόλια που παράγει με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αναμένεται λοιπόν και οι υπουργοί Εξωτερικών να στείλουν ανάλογο μήνυμα, αλλά χωρίς διάθεση για σύγκρουση. Αντίθετα, θεωρείται δεδομένο πως θα επιδιώξουν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερες τις σχέσεις των δύο πλευρών.

ΥΠΕΞΕΕΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα