Στο «μικροσκόπιο» των ευρωβουλευτών οι παρακολουθήσεις στην Ισπανία

Πολλές ερωτήσεις και καμία απάντηση κατά τη διάρκεια της ακρόασης που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διερεύνηση του ισπανικού σκανδάλου κατασκοπευτικού λογισμικού.

Όπως μεταδίδει το Euronews, η παρουσία της επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ισπανίας θεωρήθηκε αρχικά ως η μεγάλη είδηση της ημέρας, αλλά ακολούθησε τεράστια απογοήτευση. Γιατί; Επειδή περιορίστηκε να εξηγήσει λεπτομερώς το νομικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες και δεν απάντησε σε καμία από τις 28 ερωτήσεις που έθεσαν οι ευρωβουλευτές.

Όλα είναι, βασικά,

μυστικά, δήλωσε από τη Μαδρίτη ο επικεφαλής των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών. Η Σασκία Μπρικμόν, ευρωβουλευτής του Βελγίου από τους Πράσινους ανησυχεί ιδιαίτερα για τους ευρωβουλευτές που βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

«Μεταξύ αυτών είναι, για παράδειγμα, συνάδελφοι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ασυλία του οποίου τους προστατεύει στο πλαίσιο της εντολής τους, οπότε η κατασκοπεία των ευρωβουλευτών είναι παράνομη. Δεν πήραμε πραγματικά απαντήσεις για αυτά τα στοιχεία σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Αυτό που ζητάμε είναι η Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της με πλήρη ανεξαρτησία αφενός. Από την άλλη πλευρά, καλούμε επίσης τις κυβερνήσεις να μοιραστούν περισσότερες πληροφορίες με την εξεταστική επιτροπή, διότι όλες χρησιμοποιούν το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας», δήλωσε στο Euronews.

Στην Ισπανία υπάρχει μια διπλή υπόθεση. Η μία είναι η παρακολούθηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και δύο Ισπανών υπουργών από τρίτη χώρα, την οποία κάποιοι αποδίδουν στο Μαρόκο, και από την άλλη, υπάρχει η περίπτωση τουλάχιστον 65 Καταλανών ανεξάρτητων, μεταξύ των οποίων και μερικοί ευρωβουλευτές, που επίσης μολύνθηκαν από το PEGASUS.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Γιόρντι Κάνιας υπερασπίζεται τον επικεφαλής των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών για σιωπή. «Δεν είναι ότι δεν θέλει να το κάνει, είναι ότι δεν μπορεί να το κάνει. Πρόκειται για νόμο και σε ένα κράτος δικαίου, οι κανόνες πρέπει να τηρούνται... Το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών έχει σεβαστεί το νόμο. Διερεύνησε ανθρώπους για ένα υποτιθέμενο έγκλημα και με δικαστική εντολή. Αναφέρομαι στους 18 έναντι των υποθετικών 65. Και ήρθε να δείξει σεβασμό σε αυτή την επιτροπή και να πει ό,τι μπορεί, που είναι πολύ λίγα», είπε ο ευρωβουλευτής.

Η επιτροπή του PEGA επισκέφθηκε πρόσφατα τις κυριότερες χώρες όπου αποκαλύφθηκε η χρήση του spyware (Ουγγαρία, Πολωνία και Ελλάδα), καθώς και το Ισραήλ, χώρα προέλευσης της εταιρείας που το κατασκευάζει. Οι ευρωβουλευτές δεν μπόρεσαν, ωστόσο, να οργανώσουν αποστολή στην Ισπανία.

EuronewsΕυρωκοινοβούλιοσκάνδαλοκατασκοπείαΠΑΡΑΝΟΜΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΙσπανίαPegasusΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα