Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόβους λόγω Covid-19

19:37 3/7/2020 - Πηγή: Reporter

Παρά τα θετικά αποτελέσματα για την οικονομική ανάκαμψη σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα, οι φόβοι για τη συνεχιζόμενη έξαρση του κορονοϊού ενισχύουν το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Μέσα από μία fast track διαδικασία αναθεώρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» υπό όρους στη χρήση της ρεμδεσιβίρης για θεραπεία του Covid-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Στις

ΗΠΑ τουλάχιστον 53.069 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες, ένα νέο θλιβερό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, παραμονές των εορτασμών για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Παράλληλα φόβους για πιθανή μετάλλαξη του νέου κορονοϊού εξέφρασε ο σύμβουλος Υγείας του Λευκού Οίκου, Δρ Άντονι Φάουτσι.

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η IHS Markit την Παρασκευή έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να ανακάμπτει τον Ιούνιο, με τον σύνθετο δείκτη PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης να ενισχύεται για δεύτερο διαδοχικό μήνα, καταγράφοντας άλμα.

Tην πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας, από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως προγράμματα για την επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, το Ταμείο Καινοτομίας θα χρηματοδοτήσει ρηξικέλευθες τεχνολογίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, την αποθήκευση ενέργειας και τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως «ακόμα και εάν δεν επιτευθχεί μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ακόμα ορισμένες καλές επιλογές», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με την Αυστραλία.

Στο νότο, το πορτογαλικό κοινοβούλιο έδωσε την Παρασκευή έγκριση στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που αυξάνει τις δαπάνες κατά 4,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να επιβιώσει από την κρίση του κορονοϊού.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι η οικονομία δημιούργησε 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας, μέγεθος-ρεκόρ, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3 εκατ. θέσεις.

Παράλληλα, στην Κίνα, ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών Caixin σκαρφάλωσε σε υψηλό 10 ετών στις 58,4 μονάδες τον Ιούνιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση 0,64% στις 12.528,18 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,33% στις 6.157,30 μονάδες. Στο Παρίσι πτωτική κατά 0,84% ήταν η κίνηση του CAC 40 στις 5.007,14 μονάδες.

Στο Μιλάνο, απώλειες 0,81% κατέγραψε ο FTSE MIB πέφτοντας στις 19.726,15 μονάδες. Στην Ισπανία πτώση 1,27% παρουσίασε ο IBEX 35 στις 7.403,50 μονάδες, ενώ και ο πορτογαλικός PSI 20 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,54% στις 4.405,6 μονάδες.

Στη Μόσχα, ο MOEX σημείωσε άνοδο 0,46% στις 2.801,66 μονάδες, ενώ πτώση 1,05% στις 1.235,18 μονάδες κατέγραψε ο RTSI. Στην Κωνσταντινούπολη, ο BIST 100 εμφάνισε απώλειες 0,99% στις 115.748,47 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως κλειστή παρέμεινε η Wall Street λόγω της αυριανής αργίας στις ΗΠΑ για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.

ΑγορέςΕυρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα