Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών η παγκόσμια θαλάσσια πειρατεία

Ο αριθμός των περιστατικών θαλάσσιας πειρατείας που αναφέρθηκε στο Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο ICC (IMB) έως τον Ιούνιο του 2022 είναι ο χαμηλότερος από το 1994, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ωστόσο, ο αριθμός τέτοιων περιστατικών στα νερά της Ασίας μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους αυξήθηκε ελαφρά σε 42 σε σύγκριση με 38 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η τελευταία παγκόσμια έκθεση πειρατείας του IMB απαριθμούσε 58 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας έναντι 68 περιστατικών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τους

πρώτους έξι μήνες του 2022, το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας (PRC) του IMB ανέφερε ότι επιβιβάστηκαν 55 πλοία, δύο απόπειρες επιθέσεων και ένα σκάφος πειρατεία.

«Δεν είναι μόνο καλά νέα για τους ναυτικούς και τη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά και θετικά νέα για το εμπόριο που προάγει την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά οι τομείς της μετατόπισης του κινδύνου και η ναυτιλιακή κοινότητα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση», σχολίασε ο διευθυντής του IMB, Michael Howlett, ο οποίος πρόσθεσε: «Ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις και τις αρχές που ανταποκρίνονται να συνεχίσουν τις περιπολίες τους που δημιουργούν αποτρεπτικό αποτέλεσμα».

Το IMB επαίνεσε τη μείωση των αναφερόμενων περιστατικών λέγοντας ότι είναι πράγματι ενθαρρυντικό, αλλά ο οργανισμός προειδοποίησε για εφησυχασμό καθώς επιβιβάστηκαν πλοία στο 96% των αναφερόμενων περιστατικών.

«Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκαν απαγωγές πληρώματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η βία κατά των πληρωμάτων και η απειλή για τα πληρώματα συνεχίζονται με 23 μέλη του πληρώματος να συλλαμβάνονται όμηροι και άλλα πέντε μέλη να απειλούνται», σημείωσε η IMB.

Από τα 58 περιστατικά, τα 12 αναφέρθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας, δέκα από τα οποία ορίστηκαν ως ένοπλες ληστείες και τα υπόλοιπα δύο ως πειρατεία.

Στις αρχές Απριλίου, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου μεγέθους Panamax δέχθηκε επίθεση και επιβιβάστηκε από πειρατές 260 ναυτικά μίλια στα ανοικτά των ακτών της Γκάνας. Αυτό δείχνει ότι παρά τη μείωση των αναφερόμενων περιστατικών, η απειλή της πειρατείας και των απαγωγών πληρώματος στον Κόλπο της Γουινέας παραμένει.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρθηκε στο κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών ReCAAP (ISC), το οποίο κρατά απολογισμό θαλάσσιας πειρατείας στα ασιατικά ύδατα, ο αριθμός των περιστατικών σε αυτή την περιοχή αυξάνεται σε σύγκριση με πέρυσι.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, συνολικά 28 περιστατικά αναφέρθηκαν μόνο στα Straights της Σιγκαπούρης από την αρχή του έτους.

Ο κατάλογος των περιστατικών από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2022 παρουσιάζει επίσης ανοδική τάση. Κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών, αναφέρθηκαν 39 περιστατικά ένοπλης ληστείας σε πλοία στην Ασία.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο-Μάιο 2021, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 αυξήθηκε κατά 39%. Το ReCAAP ISC τόνισε ότι στο Μπαγκλαντές αναφέρθηκαν τρία περιστατικά κατά τη διάρκεια Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 σε σύγκριση με κανένα περιστατικό τον Ιανουάριο-Μάιο 2021. Επίσης στην Ινδία, αναφέρθηκαν τρία περιστατικά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου σε σύγκριση με δύο περιστατικά την ίδια περίοδο το 2021. Στο Στενό της Σιγκαπούρης, αναφέρθηκαν 25 περιστατικά κατά τη διάρκεια Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 σε σύγκριση με 15 περιστατικά κατά τη διάρκεια Ιανουαρίου-Μαΐου 2021, σημειώνοντας ένα μεγάλο άλμα.

απαγωγές ναυτικώνόμηροιΠειρατείαΣιγκαπούρηΚόλπος της Γουινέας
Keywords
Τυχαία Θέματα