Στο 12,1% η ύφεση στην ευρωζώνη το β' τρίμηνο

To πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την οικονομία της ευρωζώνης, με το ΑΕΠ τελικά να κλείνει στο -12,1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί από την έναρξη της έρευνας το 1995.

Το α' τρίμηνο του 2020 η ύφεση στην ευρωζώνη ήταν 3,6%.

Σε ετήσιο επίπεδο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 15% για το β΄τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ύφεση στο 14,5%.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat. Η επόμενη εκτίμηση για το β' τρίμηνο του 2020 θα ανακοινωθεί στις 14 Αυγούστου.

Ιστορική μείωση του ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσε η Γαλλία, κατά 13,8%, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Κατά 18,5% βούτηξε το ισπανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τον Guardian. Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από τις προβλέψεις για 16,6% των αναλυτών.

Συρρίκνωση 12,4% για το ιταλικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση επίσης. Ηταν ωστόσο καλύτερο από τις προβλέψεις για πτώση 15%.

Ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης 8,3% προβλέπουν για το σύνολο του έτους οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Survey of Professional Forecasters, SPF) για το τρίτο τρίμηνο. Για το 2021 προβλέπουν ανάπτυξή της κατά 5,7% το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 1,1 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν μολυνθεί με τον ιό και πάνω από 137.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΑΕΠύφεσηΕυρωζώνητρίμηνο
Keywords
Τυχαία Θέματα