Σταϊκούρας: Δημοσιονομική ευελιξία σε μέτρα στήριξης Υγείας και θέσεων εργασίας

«Υπάρχει παρέμβαση από την Κομισιόν σε όλα τα κράτη – μέλη για δημοσιονομική ευελιξία σε μέτρα που στηρίζουν υγεία, θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm.

«Επιτρέπεται, δηλαδή, στα κράτη μέλη να κάνουν όσες δαπάνες εκτιμούν ότι έχουν ανάγκη στο πλαίσιο της ευελιξίας αλλά όλες οι χώρες θα ελέγχονται και προφανώς η Ελλάδα που είναι σε ενισχυμένη εποπτεία και κάθε τρεις μήνες να έχουμε μια έκθεση έτσι

ώστε να είμαστε συνεπείς απέναντι σε αυτά τα οποία έχουμε δεσμευτεί στο Eurogroup και στο Ecofin» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι: «Χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης και με βάση τα προσδοκώμενα έσοδα του 2021, θα υπάρχει πράγματι μια απόκλιση ανάμεσα στο κλείσιμο του 2021 σε σχέση με το 2019. Αυτή η τάση υπάρχει σε όλη την Ευρώπη όπου φαίνεται να μην μπορούν να καλυφθούν οι μεγάλες απώλειες του 2020. Ωστόσο, προσδοκούμε να ξεκινήσουν να εισρέουν στη χώρα το 2021 οι ευρωπαϊκοί πόροι και εκτιμούμε ότι θα καλύψουμε το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των απωλειών μέσα στο επόμενο έτος».

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε: «Τα εκκαθαριστικά θα αρχίσουν να πηγαίνουν στους πολίτες από σήμερα το βράδυ, εκτιμώ ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Άργησαν γιατί έπρεπε να ενσωματώσουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αρκετά νησιά της χώρας μας, ακριτικά, μικρά νησιά, όπου καταργείται ο ΕΝΦΙΑ. Αν κάποιοι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα την πρώτη δόση μπορούν να πληρώσουν δύο δόσεις μαζί τον Οκτώβριο χωρίς να έχουν καμία κύρωση».

Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Εκτιμούμε ότι θα υπερβεί τα 4 δισ. ευρώ μέσα από την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή που αυτή τη στιγμή τρέχει. Δώσαμε μια παράταση μέχρι την επόμενη Δευτέρα γιατι είχαμε σημαντικές οχλήσεις από συμπατριώτες μας από τις περιοχές, οι οποίες επλήγησαν και οι οποίοι δεν μπορούσαν τις τελευταίες τρεις μέρες να υποβάλουν τα χαρτιά τους. Στην τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν ήδη υποβάλει αίτηση περισσότερες από τις προηγούμενες επιστρεπτέες, γύρω στις 160.000 επιχειρήσεις μέχρι χθες το βράδυ».

Χρήστος Σταϊκούρας ελληνική οικονομίαΕΝΦΙΑΤαμείο Ανάκαμψηςδημοσιονομική ευελιξία
Keywords
Τυχαία Θέματα