Σκυλακάκης: Επιστροφή φόρων για νόμιμες οικοδομικές άδειες που ακυρώθηκαν
Επιστροφή φόρου για τα επιπλέον τετραγωνικά θα έχουν όσοι έκτισαν με νόμιμες οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν κάνοντας χρήση των «μπόνους» δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), τα οποία όμως ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενημέρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι αυτό θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία θα θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να περάσει από τον έλεγχο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Επίσης, θα υπάρξει παρέμβαση ώστε να μην μείνουν «κουφάρια» κτίρια των οποίων οι άδειες ακυρώθηκαν, αλλά είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ρύθμισης που θα ισχύσει για το μεσοδιάστημα, έως την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού που "τρέχει" ανά τη χώρα, αλλά για ευαίσθητες περιοχές, όπως έγινε με το «πάγωμα» των αδειών σε Σαρακίνικο και Αχιβαδόλιμνη Μήλου.
Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε: «Θα φέρουμε, το ταχύτερο δυνατόν, μια διάταξη εξουσιοδοτική, που θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε την επόμενη ημέρα της απόφασης του ΣτΕ, μέσω Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ). Έτσι, οι σχετικές ρυθμίσεις θα έχουν αξιοπιστία, καθώς θα περάσουν από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η αναθεώρηση των αδειών που επηρεάζονται από την απόφαση και θα περιοριστεί το οικονομικό κόστος της διαδικασίας για τους πολίτες και τους επενδυτές που αναθεωρούν».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «είχαν πληρώσει για την έκδοση μιας νόμιμης άδειας για δόμηση συγκεκριμένων τετραγωνικών, αλλά ένα τμήμα της δεν μπορεί πια να υλοποιηθεί. Οι φόροι που είχαν καταβάλλει για αυτά τα επιπλέον τετραγωνικά θα επιστρέφονται. Από την ώρα που οι υφιστάμενες άδειες για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του ΣτΕ πρέπει να αναθεωρηθούν, δεν μπορεί να πληρώσουν και από πάνω, ενώ δεν φταίνε. Η πολιτεία παρανόμησε».
Ερωτηθείς αν στη νομοθετική παρέμβαση θα περιλαμβάνεται και διευκρίνιση ως προς το τιι σημαίνει «έναρξη εργασιών», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε «ναι, θα καλύψουμε πολλές περιπτώσεις που καταδεικνύουν έναρξη εργασιών. Για παράδειγμα, κάποιος κατεδαφίζει ένα παλαιό κτίριο για να ανεγείρει καινούργιο. Η κατεδάφιση εκλαμβάνεται ως έναρξη εργασιών; Τέτοιου είδους διευκρινίσεις θα δοθούν και επειδή έχει ρητά αναφερθεί στην απόφασή του το ΣτΕ στο θέμα, ο σωστός τρόπος είναι μέσω Προεδρικού Διατάγματος».
Για άδειες που ακυρώθηκαν λόγω δικαστικών προσφυγών για κτίρια σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κτίρια – κουφάρια μέσα στις πόλεις».
«Είμαστε υποχρεωμένοι να παρέμβουμε, διότι είναι προφανές ότι αν δεν παρέμβουμε η κατασκευή ενός κτιρίου ακόμη και σχεδόν τελειωμένου θα σταματήσει. Θα ακολουθήσουν πολυετείς, δικαστικές διαμάχες, μεταξύ των ιδιοκτητών και εκείνων που έχουν κάνει τις προσφυγές ή της πολιτείας που έδωσε μια νόμιμη άδεια που μετά κατέστη παράνομη. Με πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό και δημοσιονομικό κόστος», διευκρίνισε.
Σε ερώτηση για το άλλο μεγάλο ζήτημα που έχει ανακύψει αφορά στη δόμηση σε ευαίσθητες περιοχές (όπως στο Σαρακήνικο της Μήλου, στο Μαραθονήσι Ζακύνθου) ο Θ. Σκυλακάκης είπε ότι «όταν γίνεται ο σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πραγματικότητα που αποτυπώνουν τα στοιχεία και ειδικά στα νησιά η φέρουσα ικανότητά τους, που είναι τελείως διαφορετική από νησί σε νησί. Για παράδειγμα: ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο η Μήλος έχει σήμερα 148 κλίνες (συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων και βραχυχρόνιας μίσθωσης), η Πάρος έχει 271 κλίνες και η Σαντορίνη έχει 1.036 κλίνες. Έχουν προβλεφθεί μελέτες φέρουσας ικανότητας κατά την εκπόνηση των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων (σ.σ. εκπονούνται αυτήν την περίοδο για το 80% της επικράτειας). Εκεί που πρέπει να παρέμβουμε και το κάναμε στη Μήλο, είναι σε περιοχές που ξέρουμε ότι δεν θα πρέπει να οικοδομούνται με βάση μελέτες που ήδη διαθέτουμε όπως το Σαρακίνικο και η Αχιβαδόλιμνη.»
Σχετικά με το ζήτημα της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, που επίσης έχει "παγώσει" έπειτα από σειρά αποφάσεων του ΣτΕ, τόνισε ότι «πάντα η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά το σίγουρο είναι ότι η τελική επίλυση του θέματος της εκτός σχεδίου βρίσκεται στα τοπικά πολεοδομικά των οποίων οι μελέτες θα πρέπει να έχουν τελειώσει - βάσει των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης – έως το πρώτο εξάμηνο του 2026 και στη συνέχεια σταδιακά να γίνουν ΠΔ».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η παρέμβαση που πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γίνει πρώτα αφορά περιοχές σαν το Σαρακήνικο που θεωρείται αυτονόητο ότι πρέπει να είναι προστατευόμενες. Ξενοδοχεία και τουρισμός δεν αναπτύσσονται σε περιοχές "ιδιαίτερης φυσικής ασχήμιας». Υπάρχει, μια εγγενής αντίφαση στη σχέση τουρισμού αναψυχής, χωροταξικού σχεδιασμού και προστασίας του φυσικού τοπίου».
«Είναι μια δύσκολη ισορροπία και η τήρησή της απαιτεί επιστημονικά κριτήρια. Δεν μπορείς να ακολουθείς μια προσέγγιση τύπου "build baby build", αλλά ούτε να απαγορεύσεις κάθε ανάπτυξης προς όφελος συνήθως αυτών που ήδη έκτισαν και δεν θέλουν μετά τίποτε επιπλέον για να μην τους χαλάσει η θέα, που το δικό τους ακίνητο ήδη επηρέασε αρνητικά. Το ζητούμενο σήμερα είναι να κρατηθεί αυτή η λεπτή ισορροπία, με παρεμβάσεις προστασίας όπου είναι αναγκαίες, έως την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
#Σκυλακάκης #ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ_ΦΟΡΙΥ #οικοδομικές_άδειες- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ανδρουλάκης: Δεν μπαίνω σε παζάρι για το Σύνταγμα – Αμετανόητος ο Μητσοτάκης
- Αυξήθηκε η εξάρτηση της Ευρώπης από τους εξοπλισμούς των ΗΠΑ
- Βαμβάκι: Ξηρασία " La Niña" το 2025;
- Το στοίχημα της Σαντορίνης και τα μηνύματα του Βερολίνου
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι αλλαγές που έρχονται θα είναι τεράστιες
- Συρία: Τους υποστηρικτές του Άσαντ κατηγορεί η Κάλας για τις σφαγές
- Ιωάννινα: Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον το συνέδριο καινοτομίας, τεχνολογίας και πολιτισμού TechFuse
- Πέθανε ο πρίγκιπας Φρειδερίκος του Λουξεμβούργου σε ηλικία 22 ετών
- ICC Ελλάς: Το νεοεκλεγέν ΔΣ – Πρόεδρος ο Πέτρος Δούκας
- Κάμψη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, 2,5% τον Φεβρουάριο – Στο +17,4% οι τιμές των ξενοδοχείων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι αλλαγές που έρχονται θα είναι τεράστιες
- Πρωθυπουργός Γροιλανδίας-Τραμπ: Είναι απρόβλεπτος– Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ανασφαλείς
- Σκυλακάκης: Επιστροφή φόρων για νόμιμες οικοδομικές άδειες που ακυρώθηκαν
- Αλεξανδρούπολη–Σαμοθράκη: Αίτημα για ακτοπλοϊκή σύνδεση την τουριστική περίοδο
- Κάλας: Υποστηρικτές του Άσαντ υπαίτιοι για τις σφαγές στη Συρία
- Θεοδωρικάκος: Προωθούμε αληθινές προσφορές με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας
- Κάρνεϊ: Ο διάδοχος του Τριντό σε μετωπική με τον Τραμπ
- Οι (πολλές) αρνήσεις υπουργών για το Υποδομών και ο ένας που αναμένει στο ακουστικό του
- Ρευματοκλοπές αξίας 62 εκατ. ευρώ το 2024
- ΒΟΑΚ: Οριστικός ανάδοχος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο τμήμα Χανιά– Ηράκλειο
- Τελευταία Νέα Reporter
- Σκυλακάκης: Επιστροφή φόρων για νόμιμες οικοδομικές άδειες που ακυρώθηκαν
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Οι αλλαγές που έρχονται θα είναι τεράστιες
- Πρωθυπουργός Γροιλανδίας-Τραμπ: Είναι απρόβλεπτος– Κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ανασφαλείς
- Κάρνεϊ: Ο διάδοχος του Τριντό σε μετωπική με τον Τραμπ
- Αλεξανδρούπολη–Σαμοθράκη: Αίτημα για ακτοπλοϊκή σύνδεση την τουριστική περίοδο
- Θεοδωρικάκος: Προωθούμε αληθινές προσφορές με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας
- Οι (πολλές) αρνήσεις υπουργών για το Υποδομών και ο ένας που αναμένει στο ακουστικό του
- Κάλας: Υποστηρικτές του Άσαντ υπαίτιοι για τις σφαγές στη Συρία
- Ρευματοκλοπές αξίας 62 εκατ. ευρώ το 2024
- ΣτΕ: Νέο καθεστώς προστασίας για τον λύκο στην Ευρώπη!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- FAO: Μέτρια αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού το 2025
- Eurogroup και ECOFIN: Στις Βρυξέλλες ο Κωστής Χατζηδάκης – Τι θα συζητηθεί
- Με το Πρόγραμμα Πρόληψης θα αποτραπούν πάνω από 10.000 καρδιαγγειακά περιστατικά
- ΕΛΣΤΑΤ: Διευρύνθηκε 8,5% το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο - Αύξηση σε εισαγωγές και εξαγωγές
- Ανάσα ζωής στην Πεντέλη – Η LAMDA Development συμβάλει στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος
- Κινεζική οικονομία και δασμοί Τραμπ «ρίχνουν» χαλκό και αλουμίνιο
- Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα στο X (twitter) – Στην ανανέωση περιεχομένου οι περισσότερες αναφορές για προβλήματα (upd)
- ΗΠΑ: Άρχισε η δημόσια διαβούλευση για την επιβολή τελών στα κινεζικής κατασκευής πλοία
- Θεοδωρικάκος για νέο Κώδικα Δεοντολογίας: Προωθούμε τις αληθινές προσφορές – Από 17 Μαρτίου αυστηροί έλεγχοι και πρόστιμα (vid)