Σκηνικό σύγκρουσης στο Eurogroup

00:45 8/4/2020 - Πηγή: Reporter

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που προκαλεί στα κράτη μέλη η πανδημία του κορονοϊού. Παρά την προετοιμασία που είχε γίνει και τις προσδοκίες για ένα "πακέτο" ύψους 500 δισ. ευρώ, τελικά οι διαφωνίες Βορρά - Νότου παραμένουν αγεφύρωτες.

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης ο εκπρόσωπος του επικεφαλής Eurogroup, Μάριο Σεντένο, έδωσε παράταση στη θυελλώδη συνεδρίαση. Ο Λουίς Ρέγκο ευχήθηκε "καλό βράδυ" σε όλους, σημειώνοντας

πως η συμφωνία έχει μπει στις ράγες, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Εντύπωση προκαλεί πως η καθιερωμένη μετά από κάθε συνεδρίαση, συνέντευξη Τύπου, μεταφέρθηκε για το πρωί της Τετάρτης (στις 11.00 ώρα Ελλάδας).

Αυτό πιθανότατα σημαίνει πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία με την Ιταλία και την Ισπανία είναι που δημιουργεί την εμπλοκή. Ό,τι δηλαδή είχε διαφανεί και στη Σύνοδο Κορυφής πριν από δύο εβδομάδες.

Το ευρωομόλογο δεν προχωράει και ταυτόχρονα, χώρες του Βορρά επιμένουν πως ο δανεισμός μέσω ESM θα πρέπει να γίνει με όρους και προϋποθέσεις, που στους Νότιους ξυπνούς αναμνήσεις μνημονίων και ασφαλώς δεν συμφωνούν.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

EurogroupΣεντένοΥΠΟΙΚΕυρωζώνηκορονοιόςσυμφωνίαΕΕευρωομόλογο
Keywords
Τυχαία Θέματα