Σκέρτσος για επίσκεψη Ερντογάν: Eστιάζουμε σε όσα μας ενώνουν

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μίλησε την Παρασκευή (1/12) για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Δεκεμβρίου.

«Έχουμε δρομολογήσει αυτή τη σημαντική συνάντηση για να εντοπίσουμε και να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν με την Τουρκία και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν. Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, είναι συγκεκριμένες, είναι γνωστές, δεν θα επιμείνουμε όμως σε αυτές, θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν κοινό τόπο για να απομακλιμακώσουμε

την ένταση η οποία είχε προκύψει όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια» τόνισε αρχικά στην ΕΡΤ.

Πρόσθεσε ότι «μας ενδιαφέρει αν μη τι άλλο να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ηρεμία στα συνορά μας, αποκλιμάκωση των έντονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών για τις οποίες έχει έναν ρόλο και μία ευθύνη η Τουρκία, άρα θα εστιάσουμε σε αυτά κι αν μπορούμε να βρούμε και λύση στα διμερή ζητήματα που μας απασχολούν ακόμα καλύτερα».

«Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να χτίσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με την τουρκική ηγεσία. Και οι δύο πλευρές έχουν ανανεώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό τους. Είχαμε πρόσφατες εκλογές και στην Τουρκία και στην Ελλάδα και έχουν δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός μας και ο Τούρκος Πρόεδρος ότι επιθυμούν να αποκαταστήσουν, αν μη τι άλλο σχέσεις καλής γειτονίας. Οπότε σε αυτό θα εστιάσουμε, ο πήχης είναι αυτός κι από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, οτιδήποτε επιπλέον προκύψει είναι καλό να έρθει και είναι ευπρόσδεκτο».

Σε ερώτηση για το αν η επίλυση της βασικής μας διαφοράς που αφορά θαλάσσιες ζώνες δηλαδή, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι ακόμη μακριά ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι «θα τα δούμε όλα. Επαναλαμβάνω οικοδομείται αυτή τη στιγμή, μέρα μέρα, με βάση τις επαφές που γίνονται στο διπλωματικό επίπεδο, μια νέα κατάσταση. Έχουμε μπει σε ένα νέο κεφάλαιο, το οποίο εμείς από την πλευρά μας, αν μη τι άλλο προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς και να το κρατήσουμε σε αυτή σε επίπεδο καλής γειτονίας».

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά όπου ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θα έπερεπε να γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, του κυρίου Σαμαρά είναι γνωστές, έχουν διατυπωθεί παγίως. Από κει και πέρα ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει συγκεκριμένες προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις. Η αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία είναι μία από αυτές και πάνω σ’ αυτόν τον δρόμο βαδίζει».

#Σκέρτσος #Ερντογάν #Ελληνοτουρκικά
Keywords
Αναζητήσεις
skertsos-gia-episkepsi-erntogan-estiazoume-se-osa-mas-enonoun.htm
Τυχαία Θέματα