Σήριαλ Κυπριώτη και αναμονή επενδύσεων στην Κω

09:08 4/8/2022 - Πηγή: Reporter

Με την κινητικότητα που καταγράφεται εσχάτως τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών όσο και σε επίπεδο χρηματοοικονομικών θεσμών σε σχέση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, έρχονται στο προσκήνιο και πάλι τα μεγάλα “σήριαλ” με οφειλές, ειδικά σε κλάδους με προοπτικές και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως ο τουρισμός.

Μια τέτοια περίπτωση, είναι αυτή του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη που συνδέεται με την αποπληρωμή, αρχικά, δανείων της τάξης των 120 εκατομμυρίων αλλά και με ένα συνακόλουθο και ατέρμονο δικαστικό “γαϊτανάκι”. Πλεον, τα δάνεια του Ομίλου, που σήμερα

ως υπόλοιπο ξεπερνούν τα 150 εκατ. (τα 120 εκ εκτιμάται ότι είναι κεφάλαιο), μετά από το αδιέξοδο εύρεσης συμβιβαστικής λύσης μεταξύ του Ομίλου και των πιστωτριών τράπεζών Eurobank, Πειραιώς και Attica, έχουν περάσει στο αμερικανικό fund HIG.

Η μεταβίβαση δανείων

Συγκεκριμένα η HIG Capital αγόρασε, σύμφωνα με την HVS Europe, μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 135 εκατ. ευρώ από τα δύο τραπεζικά ιδρύματα, της Γ. Κυπριώτης & Υιοί. Τα δάνεια είναι εγγυημένα από τα πέντε ξενοδοχειακά συγκροτήματα του ομίλου Κυπριώτη που βρίσκονται στο νησί της Κω, συνολικής δυναμικότητας 1.521 δωματίων, σε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων (το Kipriotis Maris Suites με 183 δωμάτια και το Kipriotis Panorama Hotel & Suites με 253 δωμάτια) και τρία ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων (το Kipriotis Aqualand Hotel με 203 δωμάτια, το Kipriotis Hippocrates Hotel με 173 δωμάτια και το Kipriotis Village Resort με 709 δωμάτια), που περιλαμβάνουν επίσης συνεδριακές εγκαταστάσεις, δύο υδάτινα πάρκα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η μεταβίβαση στη HIG ακολούθησε μια μακρά 7χρονη προσπάθεια από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων για διασφάλιση μια αμοιβαίας επωφελούς λύσης, που, όπως τονίζεται αρμοδίως, δε θα ζημίωνε καταθέτες και μετόχους των τραπεζών και θα διασφάλιζε τη συνέχεια λειτουργίας των εμβληματικών μονάδων του Ομίλου. Όμως, όπως αναφέρεται, λόγω μιας συγκεκριμένης τακτικής (οι πιστωτές την ¨φωτογραφίζουν” παρελκυστική) και νομικών διαδικασιών από την πλευρά του Ομίλου, δεν προχώρησε. Να σημειωθεί ότι σε πρωτόδικη απόφαση είχε κριθεί ότι παρά τις οφειλές προς τις αιτούσες, ο όμιλος δεν είχε περιέλθει σε γενική και μόνιμη αδυναμία να εκπληρώνει τις ληξιπρόθεσμες χρηματικές υποχρεώσεις του, ενώ στη συνέχεια το Εφετείο απέρριψε τις αιτήσεις των τραπεζών για την υπαγωγή των ξενοδοχείων Κυπριώτη σε αναγκαστική διαχείριση.

Το επενδυτικό σχέδιο

‘Ετσι, το Fund πέρασε στο προσκήνιο και αφού εξαγόρασε τα δάνεια έχει βάλει πλώρη για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων το οποίο μετρά κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα το αμερικανικό επενδυτικό σχήμα έχει ήδη δώσει ένα ποσό άνω των 80 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των δανείων.

Τα προβλήματα συνεχίζονται

Όμως με την εξαγορά των δανείων τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν καθώς οι νομικές διαδικασίες συνεχίζονται από την πλευρά των παλιών ιδιοκτητών, σε βάρος, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, της τουριστικής αναβάθμισης της Κω, ενός νησιού που έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια, αλλά που όμως καταγράφει μεγάλη δυναμική.

Άλλωστε πρόκειται για ένα νησί που αποτελεί βασικό προορισμό για τους ξένους με τις απευθείας πτήσεις να έχουν ανέβει κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η “Κως περιμένει οφέλη από τον τουρισμό και αν ο μεγαλύτερος όμιλος δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς χρειάζεται ανακαινίσεις και άλλες υποδομές όπως συνεδριακό κέντρο εν λειτουργία, το οποίο δεν έχει (σε λειτουργία),τότε ο αντίκτυπος είναι μεγάλος για όλο το νησί.”

Διαξιφισμοί

Να σημειωθεί ότι καταλογίζεται στην πλευρά Κυπριώτη μια εμμονή σε δικαστικές διελκυστίνδες, αλλά και συσσώρευση χρεών, που δημιουργούν ζητήματα στη λειτουργία των μονάδων που σε άλλη περίπτωση θα ήταν “ναυαρχίδες” ανάπτυξης για την Κω. Σημειώνεται ότι το 2020 ο ξενοδοχειακός όμιλος, όπως αναφέρεται, έχασε τζίρο 21 εκατ. ευρώ που “αξιολογείται ως δραματική υποχώρηση για το μέγεθος της εταιρείας” σύμφωνα με τη διοίκησή της, αλλά δικαιολογείται λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο, αρκεί η πανδημία για να κάνεις τζίρο στα 3,8 εκατ. ευρώ, από 25,7 εκατ. ευρώ το 2019 γράφοντας ζημιές στα 7,2 εκατ. ευρώ;

Όσο για τις συσσωρευμένες ζημιές, αν και υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ, εμφανίζονται πέριξ των 49 εκατ. λόγω αναπροσαρμογής μετά από συμψηφισμό μέρους τους με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, δε, η πλευρά που ελέγχει το 45% του μετοχικού κεφαλαίου, φαίνεται ότι δε μετέχει των διοικητικών αποφάσεων και δεν λαμβάνει γνώση για τα πεπραγμένα. Επίσης αναφέρεται, ότι ο ορκωτός, δηλώνει “αδυναμία έκφρασης γνώμης, τονίζοντας ότι “η δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας εξαρτάται από τις αποφάσεις των πιστωτριών τραπεζών σχετικά με τη διαχείριση του δανεισμού της, μετά την καταγγελία των δανείων. Κατόπιν τούτου, η συνέχιση της δραστηριότητας εκφεύγει σε σημαντικό βαθμό από τις ενέργειες της διοίκησης”.

Το Fund

Υπενθυμίζεται ότι η HIG αποτελεί ένα μεγάλο σχήμα με εξαγορές σημαντικές στο ξενοδοχειακό κομμάτι σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κω και άλλες που ήδη δρομολογούνται σε Χαλκιδική, Κρήτη και Ρόδο. Με αυτό το δεδομένο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι και σε αυτή την περίπτωση θα καταφέρει ”να βγάλει άκρη”, κάτι που πολλοί αναμένουν στην Κω.

Γιώργος Αλεξάκης

ΚυπριώτηςΚωςΕπενδύσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα