Ρωσία- Ουκρανία: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων- Ερντογάν: Βάλτε τέλος στην τραγωδία

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ρόλο οικοδεσπότη επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας- Ουκρανίας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία, ωστόσο, υπάρχουν και πληροφορίες πως υπάρχουν και κάποια σημεία σύγκλισης. Για παράδειγμα, οι Financial Times μετέδωσαν πως η Ρωσία έχει αποσύρει το αίτημα της "αποναζιστικοποίησης" της Ουκρανίας, η οποία από τη μεριά της συζητά το καθεστώς ουδετερότητας. Η αποστρατιωτικοποίηση και οι χώρες που θα είναι εγγυητές ασφαλείας αποτελούν αγκάθια, καθώς φυσικά και το καθεστώς στις περιοχές του Ντονμπάς.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε πάντως στο διάσημο παλάτι της Κωσταντινούπολης, Ντολμά Μπαχτσέ, τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με Μόσχα και με Κίεβο. Εμφανίζεται ως συνδετικός κρίκος και αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Πάντως, ο εκπρόσωπός του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πριν λίγες ώρες ότι οι ρωσικές απαιτήσεις είναι «μαξιμαλιστικές» και «μη ρεαλιστικές».

Σε χαιρετισμό του ενώπιον των αντιπροσωπειών ο Ερντογάν είπε ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν εκεχειρία και έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη» της Μόσχας και του Κιέβου. Σημείωσε δε ότι και ο Πούτιν και ο Ζελένσκι είναι «πολύτιμοι φίλοι του».

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές «να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία».

ΡωσίαΟυκρανίαΕρντογάνδιαπραγματεύσειςεκεχειρία
Keywords